Hlavní obsah

Ortopedie z Bulovky získala prestižní lékařskou akreditaci FIFA

PRAHA

Ortopedická klinika pražské Fakultní nemocnice Bulovka dnes získala prestižní ocenění, když se stala oficiálním lékařským centrem mezinárodní fotbalové federace FIFA. Bulovka je prvním takto oceněným pracovištěm v zemích bývalého východního bloku a osmnáctým na světě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čeští fotbalisté budou mít nyní k dispozici certifikované odborníky z Bulovky

Článek

Akreditace Medical Centre of Excellence zástupcům pražské kliniky dnes předal švýcarský lékař českého původu Jiří Dvořák, který je šéfem lékařské komise FIFA. V praxi to znamená, že ortopedie z Bulovky bude i ve spolupráci s Českomoravským fotbalovým svazem zajišťovat komplexní lékařskou péči pro fotbalisty všech věkových i výkonnostních kategorií. Klinika si certifikát FIFA už v minulosti zasloužila tím, že se aktivně zapojila do vědeckých výzkumů i svým přístupem ke sportovní medicíně vůbec.

"S Bulovkou spolupracujeme velmi úzce už od roku 1996. Dlouho dokazují, že jsou jako vědecká i lékařská instituce na té nejvyšší úrovni," řekl Dvořák při dnešní inauguraci. "Moc mě těší, že se akreditace FIFA dočkala česká nemocnice. Začínal jsem studovat v Praze, než jsem odešel do Curychu. Od roku 1989 se mnoho aktivit snažím směřovat do České republiky a akreditace pro Bulovku je jedním z vrcholů mé činnosti," uvedl Dvořák.

Fotbalisté se mohou spolehnout na špičkové odborníky

Úloha jednotlivých medicínských center FIFA by měla spočívat především v preventivní rovině. To z Bulovky by mělo i s pomocí ČMFS šířit osvětu i na tuzemskou regionální a výkonnostní úroveň. Zaštiťovat bude kurzy a semináře pro trenéry nebo lékaře pohybující se v nižších výkonnostních sférách. Na to akreditované pracoviště získá granty a příspěvky právě od FIFA.

"Český fotbal se může spolehnout na špičkové odborníky, kterých je na profesionální úrovni mnoho. Ale důležité je, aby fotbalová medicína a povědomí o prevenci zranění pronikly do všech sfér, na malá města do nižších soutěží. I toto bude jedním z cílů Bulovky," řekl Dvořák.

Ortopedická klinika nabídne fotbalistům bez rozdílu pomoc i při řešení zdravotních komplikací, spolupracovat má s fakultními ústavy tělovýchovného lékařství, kardiologie a rehabilitace. Nápomocna chce být nejen jednotlivcům, ale i klubům nebo jiným organizacím.

Bulovka získala na pět let akreditaci, která se pak může obnovit. "Během té doby musí instituce ukázat, že jde správným směrem. Obnáší to třeba zapojení do vědecké a mezinárodní spolupráce, ale to pro zdejší pracoviště není nic nového," řekl Dvořák, momentálně působící na curyšské Schulthess Klinik, který často spolupracuje i s Pavlem Nedvědem.

Ten lékařské komisi FIFA pomáhá při natáčení různých propagačních spotů. Celosvětově rozšířený a podle Dvořáka velmi úspěšný je například projekt "11plus", v němž fotbalistům Nedvěd radí, jak se důkladně rozcvičit před každým tréninkem a zápasem.

"Pavel je správným ambasadorem takových projektů, protože je celosvětově uznávaný a jeho slova mají pro každého váhu i proto, že nikdy nebyl vážně zraněný. Jeho slova tak mají váhu, když každý vidí, že to v jeho případě mělo význam," uvedl Dvořák. "Nejprve šlo zavádění programu pomalu, ale teď už z mnoha míst na světě vím, že se to protrhlo jako lavina," pochvaloval si Dvořák.

Reklama

Související témata: