Hlavní obsah

Transparency International vyzvala FIFA k odložení volby MS

Protikorupční organizace Transparency International (TI) vyzvala FIFA, aby kvůli obvinění z korupce odložila čtvrteční volbu pořadatelů světových šampionátu v letech 2018 a 2022. TI také uvedla, že fotbalová federace by měla záležitost svěřit nezávislým vyšetřovatelům.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter

Článek

"Důvěryhodnost a bezúhonnost FIFA, která už byla zpochybněna v minulosti, byla znovu v posledních týdnech velmi poškozena," citovala agentura Reuters prohlášení švýcarské pobočky TI. "Vážně hrozí, že korupce zasáhne další sporty i ve Švýcarsku, kde má FIFA sídlo a mnoho Švýcarů pro ni pracuje," dodala.

FIFA nedávno suspendovala dva členy výkonného výboru Amose Adamua z Nigérie a Tahiťana Reynalda Temariiho kvůli korupci při hlasování o pořadatelích mistrovství světa v letech 2018 a 2022. Nyní navíc britská televizní stanice BBC obvinila z braní úplatků další tři členy. "Dokud nebudou obvinění médií vyřešena, měla by být volba odložena. Je totiž natolik zpochybněna, že jakýkoliv výsledek by rozpoutal jen další kontroverzi," prohlásila TI.

BBC obvinila prezidenta brazilského svazu Ricarda Teixeiru, šéfa Africké fotbalové konfederace Issa Hayatoua a lídra Jihoamerické konfederace Nicoláse Leoze. Trojice údajně přijala úplatky za to, aby při výběru marketingového partnera FIFA hlasovala pro společnost ISL. Firma, která prý na úplatcích zaplatila celkem sto milionů dolarů, spolupracovala s FIFA v letech 1989 až 1999 a v roce 2001 zkrachovala.

FIFA obvinění BBC odmítla s tím, že celá záležitost už byla v minulosti prošetřena. "Případ, který před lety vyšetřovaly příslušné švýcarské úřady, je uzavřen. Musíme také zdůraznit, že soud tehdy neobvinil ani jednoho zaměstnance FIFA," uvedla federace v prohlášení.

Reklama