Hlavní obsah

Valná hromada ČMFS se kvůli úpravám stanov v únoru neuskuteční

PRAHA

Výkonný výbor Českomoravského fotbalového svazu dnes rozhodl o tom, že se nadcházející valná hromada ČMFS neuskuteční v únoru příštího roku, jak bylo původně plánováno, ale až v dalších měsících, nejpozději do 26. června. Důvodem termínového posunu je potřeba důkladně dopracovat nové úpravy svazových stanov.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úsměv šéfa fotbalového svazu Ivana Haška.

Článek

Výkonný výbor tak dal na doporučení regionálního sněmu, který se v minulém týdnu vyslovil pro přeložení valné hromady na léto. "K posunu došlo s ohledem na to, kolik přišlo připomínek k návrhům nových stanov, které je potřeba zapracovat. Aby byly stanovy stabilní a mohly fungovat dlouhý čas, je na jejich úpravu třeba delší časové období. Do února bychom to kompletně nestihli," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze předseda svazu Ivan Hašek.

Přesun termínu valné hromady podle něj v žádném případě neohrozí fungování výkonného výboru, který má po odchodu Petra Doležala do právního oddělení svazu a zmizení místopředsedy Miroslava Kříže v současné době pouze jedenáct místo třinácti členů. Chybějící dva členové měli být zvoleni právě na únorové valné hromadě. "V této chvíli samozřejmě není výkonný výbor kompletní, ale funguje bez problémů a je usnášeníschopný. Nemá žádné organizační problémy," uvedl Hašek.

Posunutá valná hromada by případně řešila také odvolání Milana Haškovce z výkonného výboru. Ten dostal v září pokutu 30 tisíc za podvody, kterých se měl dopustit, když byl zaměstnancem pivovaru Budvar. Haškovu výzvu k rezignaci ve výboru odmítl s tím, že požádá o důvěru jihočeský krajský svaz, kde je předsedou.

Výkonný výbor dnes také rozhodl o pořádajících městech pro duely evropské kvalifikace v příštím roce. Zápas s Lichtenštejnskem se odehraje 29. března v Českých Budějovicích, ostře sledovaný duel s mistry světa a Evropy Španěly pak 7. října přivítá pražská Letná.

Na podzimní šlágr se budou prodávat vstupenky ve čtyřech cenových kategoriích od 500 do 2800 korun. Členové reprezentačního fanklubu si budou moci zakoupit lístek už teď v prosinci s desetiprocentní slevou, předprodej by pak měl začít v lednu a měl by probíhat ve fázích. Kdo zaplatí dříve, bude mít k dispozici levnější vstupenku.

Češi budou hrát v Pule, nebo Rijece

Zatím stále není jisté, v jakém městě odehraje česká reprezentace únorové přípravné utkání v Chorvatsku. Soupeřovi představitelé ohlásili Pulu, ale pokud se jim nepodaří do konce prosince zkolaudovat tamní stadion, představí se národní tým v Rijece. O dějišti březnového kvalifikačního souboje ve Španělsku ještě není rozhodnuto. Jednadvacítku čekají ve stejný měsíc dva přípravné duely - 25. března v Uherském Hradišti s Běloruskem a o čtyři dny později v Olomouci s Francií.

Výkonný výbor dnes také odvolal členy disciplinární komise řídící komise pro Čechy, která v rozporu se svazovou disciplinární komisí rozhodla zastavit vymáhání peněžité pokuty od Bohemians Praha a jejího šéfa Karla Kapra. Ti byli potrestáni za nenastoupení k utkání s Bohemians 1905 a za nedodání důkazů v korupční kauze kolem Olomouce.

"Navrhl jsem to já. Jsem přesvědčený, že když výkonný výbor disciplinární komisi řídící komise pro Čechy jmenuje, tak má právo ji odvolat," řekl Hašek. Pro odvolání se vyslovili všichni členové s výjimkou Rostislava Votíka, který jako předseda řídící komisi pro Čechy zastupuje. Výkonným výborem byl pověřen, aby navrhl nové složení odvolané komise.

Desetiprocentním zkrácením dotace ze státního rozpočtu přijdou okresní svazy přibližně o jeden a půl milionu korun. Výkonný výbor proto plánuje, že částka bude do okresů vyplacena z přebytku hospodaření za uplynulý rok.

Výkonný výbor dnes rovněž navrhl, aby bývalý brankář Ivo Viktor dostal cenu Order of Merit. Jedná se o vyznamenání UEFA, které z Čechů získali čestný generální sekretář Rudolf Baťa a legendární Josef Bican.

Reklama