Hlavní obsah

Lavička: Nejhorší snad máme za sebou, ale na oslavy je ještě brzy

SYDNEY/PRAHA

Když jeho tým FC Sydney coby obhájce prvenství v australské lize nevyhrál ani jeden z úvodních deseti zápasů na startu nového ročníku, fotbalového kouče Vítězslava Lavičku občas napadlo, jaký osud by jej třeba potkal v českých ligových podmínkách. "To už bych asi byl na dovolené," líčil s úsměvem Lavička.

Foto: archiv

Trenéři australského FC Sydney Vítězslav Lavička (vpravo) a Michal Zach

Článek

V Sydney však má dál důvěru. Mužstvo, které motivoval i svým výstupem na tamní slavný most Harbour Bridge ve chvílích největší krize, přestálo počáteční agónii. A série posledních sedmi zápasů, v nichž jen jednou podlehlo, mu dává naději na vylepšení reputace ve zbytku sezóny.

"Nejhorší snad opravdu máme za sebou a poslední výkony a výsledky jsou velkým povzbuzením, abychom vystoupali tabulkou ještě výš. Teď je naším cílem dostat se do závěrečného play-off mezi nejlepších šest týmů," uvedl v rozhovoru s ČTK Lavička.

Sydney nyní patří osmá příčka, na šestou pozici mu chybějí už jen dva body. Do konce základní části australské A league přitom chybí ještě třináct kol. "Šestému místu jsme už docela na dohled, stejně tak je však blízko i ke dnu. Australská liga je hodně vyrovnaná a máme před sebou ještě spoustu práce," uvedl Lavička. "Na nějaké oslavy rozhodně místo není," řekl.

V Sydney je druhým rokem a za velkou školu považuje, jak turbulentními obdobími prošel jeho tým, který vede se svým asistentem Michalem Zachem. Zatímco loni suverénně dokráčel k ligovému triumfu, letos po odchodu pěti klíčových hráčů Sydney dlouho tápalo.

Nevymlouvám se, přišli jsme o osu týmu

"I když jsme věděli, že to budeme mít těžké, tak jsme takový start nepředpokládali. Přišli jsme o osu týmu, což není vymlouvání nebo nějaká berlička. Bylo nutné tým částečně přebudovat, což asi nějaký čas vyžadovalo. Teď jsme už kompaktnější," řekl Lavička.

Ten se v době největšího zmaru odhodlal i k vypsání neobvyklé sázky: slíbil, že až tým poprvé vyhraje, on vyšplhá na proslulý most Harbour Bridge, byť má sám strach z výšek. Lavička tak opravdu učinil poté, co Sydney v jedenáctém kole na konci října konečně triumfovalo v Perthu. Sedmačtyřicetiletému trenérovi šlo prý o to, aby tým získal jiskru.

"Pointu jsem cítil v tom, že i přes počáteční obavu a nejistotu je možné dokázat všechno a dojít až na vrchol. Platí to v životě a platilo to i pro naši situaci na začátku ligy," vysvětloval Lavička.

Nakonec si prý svůj výstup užíval. S nápadem, aby vyšplhal na most, prý přišel generální manažer klubu. A Lavička se tomu zpočátku bránil. "Mně se to původně moc nezdálo, ale řekl jsem si, že udělám všechno pro to, abych mužstvo nějak motivoval. Když jsem pak vystoupal nahoru, byl to obrovský zážitek. Jeden z největších za dobu, co tady jsem. Vidět Sydney z takové výšky je nádhera. Doporučuju to všem, co Sydney navštíví," popisoval Lavička.

Vzal s sebou i dceru

Výstupy na most po speciálních žebřících jsou v Sydney velkou atrakcí, Lavička prý nijak neriskoval. A nakonec s sebou vzal i dceru Terezu. "Máte průvodce, jste jištění karabinou. Výstup trvá dvě hodiny a je to i dobrý trénink na fyzičku. Když jsem šel nahoru a občas se podíval pod sebe na most a hladinu zálivu, tak jsem trochu problémy měl. Ale ten rozhled nakonec všechno předčil," líčil Lavička s úsměvem.

Od chvíle, kdy dostál svému slibu a stanul na vrcholu majestátního architektonického skvostu, se FC Sydney herně i výsledkově zvedl. V následujících sedmi zápasech mužstvo prohrálo jen jednou. Lavička s odstupem oceňuje i přístup klubového vedení, které týmu ani po nepovedeném vstupu do soutěže nekladlo žádná ultimáta.

"Sydney FC je na místní poměry velkoklub, s vedením máme pravidelná setkání, a když jsme byli u dna, tak jsem samozřejmě cítil nespokojenost. Nezříkal jsem se ani své odpovědnosti, moje pozice není skálopevná," uvedl Lavička.

"Ale ta filozofie a přístup jsou tady jiné než třeba u nás doma. I lidé ve vedení si uvědomovali okolnosti, které měly na začátek sezony vliv. Spíš nám všem vyjadřovali podporu. Nic se ale nemění na tom, že ambice jsou dál vysoké," řekl Lavička.

Stále častěji prý přemýšlí i nad svojí budoucností v klubu. Nebránil by se tomu, kdyby v Sydney zahájil i třetí sezonu. "Teď přemýšlím jen nad tím jak vylepšit naše současné postavení. Ale jinak jsem tady moc spokojený. Kdyby přišla nabídka na prodloužení smlouvy, velmi vážně bych o tom uvažoval. Nejen z pracovních, ale i rodinných důvodů," prohlásil Lavička.

S vedením prý už vedl nezávazná jednání týkající se možné další spolupráce. "Něco už proběhlo. Klub také vyčkává, jak dopadne sezona. Od toho se bude všechno odvíjet," řekl Lavička.

Reklama

Související témata: