Hlavní obsah

Fotbalové Euro 2012 budou reprezentovat maskoti Slavek a Slavko

PRAHA

Fotbalové mistrovství Evropy v roce 2012, které uspořádá Polsko společně s Ukrajinou, budou reprezentovat maskoti Slavek a Slavko. Taková jména jim vybrali fanoušci v hlasování, o jehož výsledku dnes informovala UEFA.

Článek

Pro to, aby se červenobílá postavička z Polska jmenovala Slavek a její žlutomodrý ukrajinský bratr Slavko, hlasovalo 56 procent lidí. Méně úspěšným návrhem byla dvojice jmen Siemko a Strimko a nejméně fanoušků chtělo mít za maskoty evropského fotbalového šampionátu Klemka a Ladka.

Velké nadšení zatím Slavek a Slavko nebudí. Když je UEFA před časem poprvé ukázala veřejnosti, ozvaly se kritické hlasy, že se nijak výrazně neliší od Trixe a Flixe, kteří reprezentovali Rakousko a Švýcarsko při minulém mistrovství Evropy v roce 2008.

Deník Przeglond Sportowy v druhé polovině listopadu připomněl, že fanoušci v Poznani tehdy ještě bezejmenné maskoty vypískali před přípravným zápasem Polska proti Pobřeží slonoviny.

Euro se v roce 2012 bude konat od 8. června do 1. července. V obou zemích se zápasy mají hrát ve čtyřech městech. V Polsku to budou Varšava, Poznaň, Gdaňsk a Vratislav, na Ukrajině Kyjev, Doněck, Charkov a Lvov.

Reklama

Související témata: