Hlavní obsah

Zlatý míč získá jeden z barcelonské trojice Iniesta, Messi, Xavi

PAŘÍŽ

O Zlatý míč FIFA pro nejlepšího fotbalistu světa za rok 2010 se budou ucházet hráči Barcelony Andrés Iniesta, Lionel Messi a Xavi. Trojici finalistů ankety, v níž hlasují novináři, trenéři i hráči, dnes oznámila FIFA.

Foto: David Ramos, ČTK/AP

Lionel Messi z Barcelony se raduje z branky.

Článek

Šanci na ocenění Trenér roku mají kouč španělských mistrů světa Vicente Del Bosque, trenér Barcelony Josep Guardiola a José Mourinho, který v minulé sezóně dovedl Inter Milán k triumfu v italské lize i Lize mistrů a v současnosti připravuje Real Madrid.

Mezi fotbalistkami se o ocenění ucházejí Němky Fatmire Bajramajová a Birgit Prinzová a Brazilka Marta. V nominaci trenérek jsou Maren Meinertová koučující německou reprezentaci do 20 let, Silvia Neidová od seniorské německé reprezentace a švédská trenérka amerického národního týmu Pia Sundhagová.

Finálová trojice hráčů Barcelony odpovídá nedělní zprávě italského deníku Gazzetta dello Sport, který má údajně k dispozici výsledky ankety, podle nichž zvítězí Iniesta před Xavim a Messim.

Iniesta s Xavim patřili k hlavním oporám španělské reprezentace při tažení za titulem mistrů světa na šampionátu v Jihoafrické republice a zároveň jsou klíčovými hráči Barcelony při její hře plné přihrávek. Argentinec Messi se v minulé sezoně v dresu Barcelony stal díky 34 brankám nejlepším střelcem ligy a v aktuálním ročníku je s patnácti góly zatím druhý, když o jednu trefu zaostává za Cristianem Ronaldem z Realu Madrid.

Vítězové budou vyhlášeni 10. ledna 2011 na galavečeru v Curychu, kde budou oznámeny i výsledky dalších anket jako FIFPro jedenáctka roku, do které kandiduje i brankář Petr Čech, Puskásova cena za nejhezčí gól, Cena Fair play a Prezidentova cena udělovaná za zásluhy šéfem FIFA Seppem Blatterem.

Reklama

Související témata: