Hlavní obsah

Blatter vyloučil korupci při volbě pořadatele MS a pokáral Anglii

Šéf Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter odmítl nařčení, že byla volba pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022 ovlivněna korupčním jednáním. Zároveň pokáral neúspěšné kandidáty z Anglie za to, že neunesli porážku po zvolení Ruska a Kataru.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter

Článek

"Abych byl upřímný, tak jsem byl reakcí Angličanů překvapen. Vždyť jejich země je kolébkou ideálů fair play," prohlásil Blatter pro švýcarský týdeník Weltwoche. "Někteří z nich ukázali, že neumějí prohrávat. Nemůžete po volbě přijít a říct, že ti a ti slibovali, že budou hlasovat pro Anglii. Výsledek byl zřejmý," uvedl první muž světového fotbalu.

Vedle britských médií se po volbě ostře pustil do kritiky výkonného výboru FIFA i dočasný předseda anglické Fotbalové asociace Roger Burden. Ten prohlásil, že už nemůže věřit lidem z FIFA a nehodlá se ucházet dál o svou funkci.

Britský premiér David Cameron, jenž byl volbě rovněž přítomen a za Anglii lobboval, si dnes v parlamentu neodpustil do vedení FIFA rýpnout. "Naučil jsem se tam, že když přijde řada na porušování slibů, politici nejsou nic proti fotbalovému managementu," prohlásil Cameron.

Blatter cítí aroganci západních zemí

"Cítím v některých reakcích jistou dávku arogance západního křesťanského světa. Někteří prostě neunesou to, že mohou dostat šanci na změnu i jiní," uvedl Blatter. "Co je špatného na tom, že rozjedeme fotbal v regionech, kde tato hra přesahuje výhradně sportovní význam?"

Šéf anglické kandidatury Andy Anson uvedl, že Blatter volitelům před hlasováním připomněl, že to byli právě britští novináři, kteří rozpoutali korupční aféru. Po skandálu museli v listopadu výkonný výbor opustit dva členové, kteří údajně byli ochotni prodat své hlasy při volbě. Blatter ale korupci v řadách FIFA kategoricky odmítá. "Je to nesmysl, není tu žádná systematická korupce. Jsme finančně nezávislí a čistí. Musíme ale zlepšit svou image a musíme některé věci uvnitř vyřešit," prohlásil.

Při zahájení fotbalového šampionátu v Kataru za 12 let už Blatter rozhodně nepočítá, že by byl stále šéfem FIFA. "To ani náhodou. Když Bůh dá, tak přijedu na slavnostní zahájení ve vozíku nebo o berlích," dodal čtyřiasedmdesátiletý funkcionář.

Reklama