Hlavní obsah

VIDEO: Platini dal holohlavému Haškovi naději na česko-slovenskou ligu

PRAHA

Slibem neurazíš, to dobře ví i šéf evropského fotbalu Michel Platini. Po dvoudenním zasedání výkonného výboru UEFA v pražském hotelu Marriott se slavný Francouz nechal slyšet, že Češi mají stále dobré naděje uspořádat nejen mistrovství Evropy hráčů do 21 let v roce 2013, ale také se vrátit k obnovení společné ligy se Slováky. „Zatím to nejde, ale mně se takový projekt docela líbí,“ ujistil Platini.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini

Článek

Čtvrteční večeře U Fleků generalitu evropského fotbalu dobře naladila. Všechny body dvoudenního zasedání v Praze ostatně Platini a spol. projednali již první den, v pátek už jim na programu zbyla jen polední tisková konference.

„Užili jsme si toho večera ve společnosti velkých českých fotbalistů Poborského, Nedvěda, Masopusta a dalších. Jsem rád, že konec roku mohu trávit v krásné Praze,“ básnil Michel Platini, šéf UEFA.

Flekovská třináctka mu šla k duhu, přímo nadšen byl z toho, jaké akrobatické výkony číšníci při roznášení tradičního piva podávají. Jenže ruku na srdce - českou stranu zajímalo spíš to, co jí UEFA slíbí. Hlavně pokud se jedná o kandidaturu na uspořádání mistrovství Evropy hráčů do 21 let v roce 2013.

Předseda ČMFS Ivan Hašek (vlevo) a generální sekretář svazu Rudolf Řepka (vpravo) před začátkem zasedání výkonného výboru UEFA v Praze.foto: ČTK/Michal Kamaryt

„Znám váš projekt dobře, Česká republika by neměla s pořádáním šampionátu žádný problém. Stejně na tom jsou ovšem i čtyři další kandidáti. Musíme se zamyslet, volba bude hodně složitá,“ pronesl Platini diplomaticky.

Projekt společné ligy dvou zemí se šéfovi UEFA líbí

Bývalý slavný hráč dal nečekaně velké šance projektu obnovení česko-slovenské ligy, který oba fotbalové svazy zemí bývalé federace zvažují. „Zatím je to regulemi UEFA zakázáno, ale mně se takový projekt docela líbí,“ pokračoval Platini v dalších příslibech.

Předseda UEFA Michel Platini na tiskové konferenci v Praze.foto: Právo/Petr Horník

„Nejde jen o tyto dvě země, podobných plánů na nadnárodní ligy je víc. Proto je možné, že tuto otázku v nejbližší době otevřeme. Je třeba se nad tím zamyslet, já se k tomu nestavím negativně. Třeba hodnota televizních práv by určitě stoupla. Není to však jen věc fotbalu, jde také o českou a slovenskou vládu, aby byla vytvořena náležitá legislativa,“ připomněl Platini.

Ve svém týmu by teoreticky mohl přivítat Ivana Haška. Předseda ČMFS zvažuje, že bude na místo ve výkonném výboru UEFA kandidovat. „Řekl mi, že o tom zatím pouze uvažuje, ne že už se rozhodl. Přemýšlet může až do ledna, kdy by musel kandidaturu podat - a je jedno, jestli je holohlavý nebo ne,“ rýpl si stále vlasatý Francouz do fantomasovské vizáže šéfa českého fotbalu.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín