Hlavní obsah

Šampionát v Kataru může být klidně v lednu, připustil Platini

PRAHA

Je to hudba daleké budoucnosti, přesto fotbalový svět nepřestává žasnout nad tím, že se mistrovství světa v roce 2022 uskuteční v Kataru. Tedy v zemi, kde v letních měsících panují extrémně vysoké teploty. Nabízí se tedy netradiční a vpravdě revoluční řešení. Nehrát v červnu, ale v lednu. „Je to možné,“ přiznal v Praze Michel Platini, šéf UEFA a člen výkonného výboru FIFA.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini

Článek

Všude kolem jen samý písek a úmorné vedro. To jsou kulisy, jimiž straší pouštní šampionát. Ve hře byly také Spojené státy, Austrálie, Jižní Korea a Japonsko, jenže pánové z FIFA vybrali Katar, nejbláznivější volbu pro MS 2022...

„Třeba v Dallasu na šampionátu v roce 1994 také panovaly čtyřicetistupňové teploty - a nikdo za to Spojené státy nekritizoval,“ ošívá se Michel Platini. Jakožto šéf UEFA je zároveň členem výkonného výboru FIFA a má tudíž bláznivou volbu také „na triku“.

Franz Beckenbauer, „Císař“ německého fotbalu, navrhuje, aby se šampionát v Kataru hrál již v lednu, kdy tam panují snesitelné klimatické podmínky.

Kdo to kdy viděl, fotbalové mistrovství světa v zimě!? Dost možná to však bude jediné řešení. „S šéfem FIFA panem Blatterem jsme se již dříve bavili o tom, co by se stalo, když vyhraje Katar. Je opravdu možné, že by se tam mohlo hrát v lednu. Máme ještě 12 let na to, abychom promysleli, zda se to dá termínově zvládnout,“ přiznal Platini po jednání výkonného výboru UEFA v Praze.

Přerušit sezónu v půlce - jde to vůbec?

Těžko si však představit, jak uprostřed přerušit klubovou sezónu na minimálně měsíc a půl. Vždyť turnaj se hraje měsíc, reprezentace by samozřejmě musely dostat i čas na adekvátní přípravu...

„V zálivu je lepší hrát fotbal v lednu než v červnu, ale bylo by to samozřejmě těžké. Termínový kalendář by se musel zásadně změnit, v lednu běží ligové soutěže ve spoustě zemí. Vyvstává spousta otázek, jež musíme řešit,“ uznal Platini.

Pánové z FIFA jsou v podezření, že nedávnou volbu ovlivnila korupce. Na tom, že MS 2018 bude v Rusku a MS 2002 v Kataru, se však už nic nezmění.

„Projekty byly velmi vyrovnané, kterýkoliv z kandidátů mohl pořadatelství získat. Členové výboru si nakonec asi řekli, že na Západě už bylo šampionátů dost a teď přišel na řadu také Východ. Navíc je čas dát mistrovství tam, kde ještě nebylo, ne ho vracet tam, kde už se jednou konalo. My jsme v Evropě ostatně také vsadili na novou oblast, Polsko a Ukrajinu,“ připomněl Platini pořadatele EURO 2012.

Reklama

Související témata: