Hlavní obsah

VIDEO: Brankář Seaman vytvořil světový rekord. Chytil míč z výšky 105 metrů

LONDÝN

Bývalý anglický fotbalový brankář David Seaman se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů jako člověk, který dokázal chytit míč padající z nejvyšší výšky, a to ze 105 metrů. O rekord se dělí s velšským ragbistou Gavinem Hensonem, kterému se podařilo chytit míč hned vzápětí.

Bývalý anglický fotbalový brankář David Seaman se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů.

Článek

Míč byl shozen z jeřábu používaného při výstavbě obřího oblouku na stadionu Wembley v Londýně. A právě ve Wembley se pokus o rekord minulý týden konal. Seaman s Hensonem si nejprve vyzkoušeli, jaké to je chytat míč z výšky 40 a 90 metrů a následně se pustili do boje o rekord. Po několika neúspěšných pokusech nakonec oba uspěli. A to i přesto, že jim jejich snahu komplikovala mlha.

"Pouštěl jsem Gavinovi míč z toho jeřábu. Byla to neskutečná výška. Ani jsem v podstatě neviděl na zem. Lidé byli ještě menší než mravenci," prohlásil sedmačtyřicetiletý Seaman, který patří k legendám anglického fotbalu.

Dlouhých třináct let patřil k oporám Arsenalu, oblékal i dresy Birminghamu, Queens Park Rangers a Manchesteru City. Na kontě má 75 startů za národní tým Anglie. Proslavil se však také velkými chybami. Mimo jiné selhal ve čtvrtfinále mistrovství světa 2002, kdy ho Brazilec Ronaldinho přeloboval z přímého kopu z 35 metrů, a postaral se tak o vyřazení Anglie.

Pokus o rekord byl součástí charitativního experimentu, kdy bylo na území Velké Británie vypuštěno mezi obyvatelstvo 100 fialových míčů se systémem GPS a sleduje se jejich pohyb.

Reklama