Hlavní obsah

Inter Milán ve finále přehrál Mazembe a je klubovým mistrem světa

Fotbalisté Interu Milán jsou klubovými mistry světa. V sobotním finále turnaje v Abú Zabí porazili konžské Mazembe 3:0 góly Gorana Panděva, Samuela Eto'a a Jonathana Biabianyho. Italský šampión se tak raduje ze zisku páté trofeje v tomto kalendářním roce.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Útočník Interu Milán Samuel Eto'o v náručí Marka Materazziho po vstřelení gólu ve finále MS klubů proti konžskému Mazembe.

Článek

Inter v minulé sezóně vyhrál pod vedením trenéra Josého Mourinha italskou ligu, Italský pohár i Ligu mistrů, současný kouč Rafael Benítez pak dovedl Inter k triumfu v italském Superpoháru a nyní na MS klubů. Zřejmě si tak zachránil pozici, jelikož v lize je Inter až na sedmé příčce a případný neúspěch v Abú Zabí mohl znamenal pro Beníteze konec.

Pro Inter jde o první titul klubového mistra světa, když navázal na tři roky starý triumf svého městského rivala AC, v letech 1964 a 1965 však ovládl předchůdce šampionátu Interkontinentální pohár. Tehdy byl šéfem klubu Angelo Moratti, otec současného prezidenta Massima Morattiho.

Zatímco v semifinále řádil argentinský útočník Diego Milito, ve finále proti africkému týmu úřadoval především kamerunský útočník Eto'o, který zúročil své znalosti afrického fotbalu. Nejprve přihrál na úvodní gól Panděvovi a poté sám zvýšil střelou z hranice vápna. Branku oslavil s dvěma igelitovými taškami v ruce.

Mazembe se již na obrat nevzmohlo, naopak v závěru potřetí inkasovalo po akci Francouze Biabianyho.

Už sám postup do finále je však pro Mazembe velkým úspěchem, když v semifinále přešlo přes favorizovaný celek Internacional Porto Alegre. Brazilský tým si spravil chuť alespoň v utkání o třetí místo, v němž porazil korejský Songnam 4:2.

Dvakrát se prosadil útočník Alecsandro. Songnam přišel již v 34. minutě o obránce Čang Sok-wona, přesto Molina dvěma góly v závěru zápas alespoň trochu zdramatizoval.

Fotbalové mistrovství světa klubů v Abú Zabí
Finále
Inter Milán - Mazembe 3:0 (2:0)
Branky: 13. Panděv, 17. Eto'o, 85. Biabiany.
Inter: Julio César - Maicon, Lúcio, Cordoba, Chivu (54. Stankovič) - Zanetti, Cambiasso, Motta (87. Mariga) - Panděv, Eto'o, Milito (70. Biabiany). Trenér: Benítez.
Mazembe: Kidiaba - Nkulukuta, Kimwaki, Mihayo, Kasusula - Kabangu, Ekanga, Bedi, Kasongo (46. Kanda), Singuluma - Kaluyituka (90. Ndonga). Trenér: N'Diaye.
O 3. místo
Internacional Porto Alegre - Songnam 4:2 (2:0)
Branky: 27. a 71. Alecsandro, 15. Tinga, 52. D'Alessandro - 84. a 90. Molina. ČK: 34. Čang Sok-won (Songnam).

Reklama