Hlavní obsah

Barcelona dostala za účast svých hráčů na MS 16 milionů korun

Fotbalová Barcelona obdržela od Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) nejvíc peněz ze všech klubů jako kompenzaci za účast jejích hráčů na loňském mistrovství světa. "Barcu" v Jihoafrické republice reprezentovalo hned třináct hráčů, za což Katalánci inkasovali 866 tisíc amerických dolarů (asi 16,3 milionu korun). Druhý v pomyslném žebříčku skončil Bayern Mnichov se 778 tisíci dolarů (asi 14,7 milionu korun) a třetí Chelsea, která dostala 762 tisíc dolarů (asi 14,4 milionu korun).

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Barcelona dostala nejvíce peněz od FIFA za kompenzace za hráče na MS.

Článek

Z českých klubů získala kompenzaci jen pražská Sparta, která na MS vyslala slovenského záložníka Juraje Kucku. Letenští si přišli asi na 53 tisíc dolarů, což odpovídá částce pohybující se kolem milionu korun.

"Jsme rádi, že úspěch mistrovství světa z roku 2010 můžeme sdílet i se samotnými kluby, kterým poskytneme část zisku z naší vlajkové lodi," řekl šéf FIFA Sepp Blatter.

FIFA rozdělila mezi 400 klubů do 55 zemí celého světa celkem 40 milionů dolarů (asi 754 milionů korun). Přesto je to jen zlomek z celkové sumy, jakou FIFA díky mistrovství vydělala při prodeji televizních a marketingových práv. Celkově si FIFA přišla odhadem asi na 3,4 miliardy dolarů.

Praxe při vyplácení kompenzací za start hráčů byla taková, že kluby obdržely peníze za čtrnáct dní jejich přípravy před MS a pak za každý den, který strávili na šampionátu. Do kalkulace byl zahrnutý ještě den poté, co hráč ukončil své účinkování na MS. Za každý den hráče strávený s týmem pak FIFA zaplatila 1600 dolarů (asi 30 tisíc korun).

To vysvětluje, proč si třeba Barcelona přišla na větší sumu než třeba Chelsea, která měla na mistrovství stejně jako španělští šampioni třináct hráčů. Španělsko, v jehož středu nastoupilo právě sedm hráčů Barcelony, totiž zůstalo na mistrovství až do vítězného finále, zatímco žádný z vyslanců Chelsea se nedočkal ani čtvrtfinále.

Kompenzace za start hráčů na vrcholné akci poprvé vyplácela UEFA na mistrovství Evropy v roce 2008. Na účty klubů tehdy poslala asi 43,5 milionu dolarů a největší díl si tehdy "ukousl" Werder Brémy, který inkasoval 1,1 milionu dolarů.

FIFA plánuje, že na příštím mistrovství světa v Brazílii v roce 2014 rozdělí až 70 milionů dolarů, tedy sumu téměř o polovinu vyšší než nyní. Přesto evropské kluby stále nejsou spokojeny s podílem na celkovém výdělku. Zástupce asociace evropských klubů Karl Heinz Rummenige trvá na založení pojistného fondu, který by klubům kryl náklady v případě zranění hráčů na šampionátech. Poukazuje na příklad nizozemského záložníka Arjena Robbena, který si při loňském mistrovství v JAR poranil sval a za Bayern Mnichov v této sezoně ještě nenastoupil. Bayern by prý měl nárok asi na 70 tisíc dolarů.

Reklama

Související témata: