Hlavní obsah

Derby pražských S hned ve skupině, to je hit víkendu šampiónů

Pavel DosadilSport.cz

Většina mužstev má horské galeje teprve před sebou, a tak si fotbalisté o víkendu rádi ještě na chvíli užijí míče... Pražská O2 Arena bude v sobotu dějištěm populárního turnaje Fortuna víkend šampiónů. Ozdobou pátého ročníku má být derby Sparty se Slavií, k němuž dojde již v základní skupině. Na venkovních hřištích pak startuje Tipsport liga, která se bude hrát celý leden.

Článek

Fanoušky oblíbený turnaj Fortuna víkend šampiónů dospěl k jubilejnímu pátému ročníku, a tak chtěli pořadatelé připravit něco speciálního. „Uvažovali jsme třeba, zda nepozvat některý německý tým. Vzhledem k brzkému startu bundesligy je to však pro nás zřejmě navždy uzavřené. A tak jsme se rozhodli nasadit Spartu a Slavii do jedné skupiny. V předchozích čtyřech ročnících totiž na sebe ani jednou nenarazily,“ usmívá se Zdeněk Lang, ředitel turnaje.

Pražská S doplní ve skupině B Liberec, v „áčku“ na sebe narazí Bohemians 1905, Žilina a Slovan Bratislava. „Na turnaj se těšíme, stejně jako naši fanoušci. Je oživením zimní přípravy, jen je třeba počítat s tím, že budeme šetřit hráče, kteří jsou po zranění,“ avizoval letenský kouč Jozef Chovanec. „Vezmeme asi dvanáct lidí do pole, abychom mohli střídat tři čtyřky,“ řekl trenér rivala Michal Petrouš.

Fotbalisté Bohemians 1905 s trofejí pro vítěze třetího ročníku Fortuna Víkend šampiónůfoto: ČTK/Michal Krumphanzl

Hala zatím patří klokanům, Jarolím přijede se Slovanem

Černým koněm však může být znovu Bohemka. Klokani berou halu tradičně útokem - jak v hledišti, tak na hřišti. Dvě první a dvě čtvrtá místa z nich dělají jednoznačně nejúspěšnější tým. „Prvořadým cílem je samozřejmě jarní Gambrinus liga, pokusíme se však znovu uspět jak v hale, tak v Tipsport lize,“ slíbil kouč Pavel Hoftych.

Vítězství obhajuje bratislavský Slovan, jehož lavičce bude velet trenér Karel Jarolím. Ten ještě v loňském finále vedl svoji Slavii...

V O2 Areně se očekává návštěva kolem deseti tisíc diváků. Hala bude otevřena od 9:00 vstupem Sever (od stanice metra Českomoravská) i Jih (ulice Českomoravská). Pořadatelé žádají fanoušky, aby s ohledem na bezpečnostní kontroly přišli s dostatečným předstihem.

Hráči Žiliny se radují z gólu vstřeleného do sítě Olomouce v loňském finále Tipsport ligy foto: ČTK/Michal Kamaryt

Tipsport liga znovu jako česko-slovenská konfrontace

O víkendu rovněž odstartuje 14. ročník Tipsport ligy. Hrát se bude v pěti skupinách (Praha-Eden, Děčín, Brno, Myjava a Žilina) a finálovými boji vyvrcholí poslední lednový víkend. Slavnostní zahájení se však po vzoru NHL odehraje jinde - Zlín se s Trnavou utká v sobotu od 13:00 v lázeňských Luhačovicích.

Loňský titul obhajuje Žlina, účastník Ligy mistrů, a také letošní ročník se ponese v duchu česko-slovenské konfrontace. Obnovení společné ligové soutěže, jímž se zabývají fotbalové svazy obou zemí, je zatím ve hvězdách. Řada expertů si přitom myslí, že vhodnější by byla forma nějakého společného poháru.

„Do budoucna chceme změnit status našeho turnaje. Titulárního sponzora máme a chceme jednat s fotbalovým svazem, aby se z Tipsport ligy stala oficiální zimní soutěž ČMFS,“ naznačil pořadatel turnaje Petr Pálka.

Víkendový program fotbalových příprav
Sobota 8. ledna:
Fortuna Víkend šampionů: 09:50 Bohemians 1905 - Žilina, 10:30 Liberec - Slavia, 11:10 Žilina - Slovan Bratislava, 11:50 Sparta - Liberec, 12:30 Slovan Bratislava - Bohemians 1905, 13:10 Slavia - Sparta. Play-off: 14:15 1. semifinále, 14:55 2. semifinále, 15:35 o 5. místo, 16:15 o 3. místo, 17:15 finále.
Tipsport liga: 10:00 Olomouc - Brno (Brno), 11:00 Třinec - Liptovský Mikuláš (Žilina), 12:00 Dubnica - Olomouc (Brno), 13:00 Zlín - Trnava (Luhačovice), 13:30 FK Teplice - Varnsdorf (Děčín), Příbram - Jablonec (Praha-Eden), Trenčín - MŠK Žilina (Žilina), 14:00 Dubnica - Brno (Brno), 16:00 Znojmo - Jihlava (Brno).
Další zápasy: 10:30 Jiskra Domažlice - Viktoria Plzeň, 11:00 Hradec Králové - Frýdek Místek (Letohrad).
Neděle 9. ledna:
Tipsport liga: 11:00 Viktoria Žižkov - Příbram (Praha-Eden), 13:00 Zlaté Moravce - Myjava (Myjava), 13:30 FK Teplice - Varnsdorf (Děčín).
Další zápasy: 11:00 Bohemians 1905 - Vlašim (Praha-Vyšehrad), 14:00 Union Berlín - Teplice.

Reklama

Související témata: