Hlavní obsah

Policie odložila případ údajného krácení daní ve Fotbal Tradingu

Policie 21. prosince odložila případ údajného krácení daní v obchodní společnosti Fotbal Trading. Státní zastupitelství usnesení obdrželo koncem roku a po přezkoumání je akceptovalo. ČTK to v pondělí řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Článek

Policie v červenci 2009 zadržela bývalého předsedu ČMFS Pavla Mokrého, bývalého člena výkonného výboru svazu Václava Chválu a bývalého náměstka ministra školství Ladislava Malého, kterého poté také obvinila. Státní zástupce pak ale obvinění zrušil. Zásahem policie se má podle Zenklové zabývat policejní inspekce.

Policie podle mluvčí dospěla k závěru, že v případu nešlo o podezření ze spáchání trestného činu, přestupku ani kárného provinění. "K rozhodnutí bylo dospěno na základě rozsáhlých znaleckých posudků z oboru ekonomika," řekla ČTK Zenklová. Městské státní zastupitelství navíc podle ní předalo policejní inspekci podnět, aby se zabývala tím, zda byl zásah proti původně podezřelým fotbalovým funkcionářům v souladu se zákonem.

Malý čelil obvinění z krácení daně při prodeji vstupenek na Euro 2004. Podle dřívějšího podezření policie se trestného činu dopustil v rámci působení v servisní firmě Fotbal Trading, jejímž jediným akcionářem byl fotbalový svaz. Podle policie společnost nevložila do účetnictví částku 31 milionů korun od Čedoku za prodané vstupenky na evropský šampionát. Malý byl tehdy ředitelem společnosti, Mokrý s Chválou působili v představenstvu firmy.

Malý pak proti usnesení o zahájení trestního stíhání podal stížnost, které státní zástupce vyhověl a obvinění zrušil. Částečně tak učinil kvůli formálním pochybením ze strany policie a částečně kvůli nedostatečnému zajištění podkladů.

Policie zadržela Mokrého, Chválu a Malého 21. července 2009. Například pro Mokrého si došla do jeho brněnského bydliště. Mokrý tehdy zákrok označil za neadekvátní. V šest hodin ráno jej prý ještě v pyžamu v jeho domě v Lelekovicích u Brna zatklo desetičlenné komando. "Když jsem otevřel, tak mně nasadili pouta pouze se zdůvodněním, že jsem zadržen z důvodů kriminální a hospodářské činnosti a eskortován do Prahy," popsal o den později Mokrý.

Server Aktuálně.cz v minulosti s odkazem na zdroje obeznámené s případem uvedl, že policii komplikovalo práci to, že muže před razií někdo varoval. Podezřelí tak prý stihli zničit důležité dokumenty. "O tom ostatně svědčí i to, že na půdě Českomoravského fotbalového svazu je veřejným tajemstvím, že se již asi dva měsíce před zásahem mluvilo o tom, že se něco chystá," napsal v říjnu 2009 server.

Reklama