Hlavní obsah

Polsko chce na Euro 2012 soudit výtržníky pomocí videokonferencí

Polsko plánuje udělat krátký proces s chuligány, kteří se příští rok nebudou patřičně chovat při mistrovství Evropy ve fotbale. Soudcům při tom mají pomoci telekonference a videokonference, řekl dnes ministr spravedlnosti Krzysztof Kwiatkowski. Evropský fotbalový šampionát pořádá Polsko společně s Ukrajinou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fanoušci CSKA Moskva při utkání se Spartou

Článek

Podle plánů ministra Kwiatkowského vzniknou přímo na stadionech zvláštní místnosti, kde se budou konat procesy s neukázněnými fanoušky. Nebudou kvůli tomu muset chodit k soudu, soudce povede přelíčení a informuje výtržníka o výši trestu prostřednictvím videokonference. Tuto novinku v polském trestním zákoníku musí schválit parlament.

Na chuligány se připravuje i vězeňská služba v těch polských městech, kde se budou hrát zápasy Euro 2012. Ve vězeních ve Varšavě, Gdaňsku, Poznani a Vratislavi bude v té době vyhrazeno celkem 2000 míst pro fanoušky, kteří se dostanou do křížku se zákonem a policie je zadrží.

Polsko se dlouhodobě potýká s násilím, které mají na svědomí hooligans. Při sobotní rvačce asi 150 příznivců lodžských klubů LKS a Widzew přišel o život čtyřiadvacetiletý mladík, fanoušek Widzewu. Policie v souvislosti s tímto případem do dneška zadržela více než dvě desítky lidí.

Reklama