Hlavní obsah

Éra masivního utrácení ve fotbalu končí. Slibují to i šejkové z Manchesteru City

MANCHESTER/PRAHA

Prohlášení prezidenta UEFA Michela Platiniho o pravidlech finanční fair play mezi kluby v Evropě, která mají zamezit zadlužování klubů a nadstandardním finančním injekcím ze strany majitelů do klubových pokladen, zřejmě dopadla na úrodnou půdu. Zástupci jednoho z momentálně nejvíce utrácejících klubů Manchesteru City slíbili, že éra jejich masivního utrácení končí.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

I v Manchesteru City se prý podřídí novým pravidlům.

Článek

Pravidla finanční fair play mají platit v Evropě od příští sezóny, a kdo je nebude dodržovat, může být vyloučen z evropských pohárů. Rozpočty účastníků Ligy mistrů a Evropské ligy budou muset být vyrovnané, což v současné době ve velké většině případů neplatí.  Například Manchester City, poté co ho převzal šejk Mansour v roce 2008, skupoval jednu hvězdu za druhou a neváhal hospodařit s roční ztrátou 121 miliónů liber.

Podle zprávy UEFA se ale v záporných číslech pohybuje více než polovina prvoligových klubů v Evropě. V den, kdy Manchester City představil novou posilu za 27 milionů liber Edina Džeka, jeho manažer řekl, že éra velkých nákupů z ropných miliard bohatých šejků končí.

"City asi mají strategii na zvýšení příjmů"

„Mám momentálně ideální složení týmu. Nepotřebujeme v létě kupovat dalších šest nebo sedm nových hráčů. Možná ale přijdou dva nebo tři. Teď budujeme velký tým a každý rok se chceme zlepšovat,“ prohlásil Mancini.

Majitelé Manchesteru City trvají na tom, že nemají problém podřídit se novým pravidlům, která je však nejspíš donutí škrtat na platech, které po Mansourově příchodu šly rapidně nahoru. „S klubem o tom hovoříme. S naší strategií jsou tam srozuměni. Pravděpodobně mají nějakou strategii, jak zvýšit své příjmy,“ sdělil Andrea Traverso z licenční komise UEFA.

„Já jsem se loni setkal v Abú Zabí s majitelem City, který mi slíbil, že budou fungovat v rámci nových pravidel,“ řekll Platini. „Není cesty zpět. Nejde o žádný hon na čarodějnice. My chceme klubům pomoci, ne je ničit," dodal prezident UEFA.

Reklama

Související témata: