Hlavní obsah

„Šampionát nanečisto“ divácké rekordy v katarské poušti netrhá

DOHA

Fotbalový svět se z šokující volby dodnes nevzpamatoval. O šampionát se ucházely také Spojené státy, Austrálie, Jižní Korea a Japonsko, pánové z FIFA však přisoudili mistrovství světa v roce 2022 Kataru. Země, jež nemá prakticky žádnou fotbalovou tradici, hostí v těchto dnech mistrovství Asie. S jedenáctiletým předstihem tak vlastně pořádá „šampionát nanečisto“.

Foto: Louafi Larbi , Reuters

Místa je tu dost, i klid na čtení. Tak také může vypadat hlediště asijského fotbalového šampionátu...

Článek

Petrodolary zmůžou všechno, prosincovou volbu navíc provázel nezbytný korupční skandál. Na verdiktu FIFA se však už nic nezmění. Mistrovství světa v roce 2022 uspořádá Katar. Země, která má 1,7 miliónu obyvatel, existuje v ní všehovšudy 18 profesionálních fotbalových klubů a na světový šampionát se ještě nikdy neprobojovala...

Bafuňářský dinosaurus Sepp Blatter, šéf FIFA, a jeho věrní si tak připsali další absurdní rozhodnutí. Stadióny a hotely sice nabídnou největší možný luxus, kolem nich však bude jen moře písku a všichni se budou škvařit v nesnesitelném vedru.

„Třeba v Dallasu na šampionátu v roce 1994 také panovaly čtyřicetistupňové teploty - a nikdo za to Spojené státy nekritizoval,“ nechal se v Praze slyšet Michel Platini. Jakožto šéf UEFA je zároveň členem výkonného výboru FIFA a má tudíž bláznivou volbu také „na triku“.

Z léta do zimy a ze zimy rychle zpátky...

Jedno řešení by se našlo. Uspořádat šampionát v zimě. „V zálivu je lepší hrát fotbal v lednu než v červnu, ale bylo by to samozřejmě těžké. Máme ještě 12 let na to, abychom promysleli, zda se to dá termínově zvládnout,“ přiznal Platini po podivné volbě.

Japonec Kagawa (vpravo) a Katařan Mesaad Ali bojují ve čtvrtfinále Asijského poháru v Doha.foto: Reuters/Toru Hanai

Letošní Asijský pohár je tedy zkušebním vzorkem, jak by mohl turnaj v poušti v lednu vypadat. Hraje se v teplotách kolem 20 stupňů Celsia, návštěvy jsou značně nevyrovnané a celkově žádné rekordy netrhají. Zatímco zápasy domácího Kataru sledovalo v hledišti vždy kolem 30 tisíc diváků, antirekordem šampionátu je utkání Saúdská Arábie - Japonsko s bídnou návštěvou 2022 diváků.

V základních skupinách byla průměrná návštěva přes 11 tisíc na zápas, ale pokud by se vzaly jen zápasy, v nichž nehráli domácí, klesl by průměr na 8 tisíc. A to je i na asijské poměry slabý odvar. Vždyť mistrovství světa 2002, jež hostily Japonsko a Jižní Korea, vykázalo průměr přes 42 tisíc fanoušků na zápas! Cesta Kataru navíc v pátek skončila ve čtvrtfinále, kde tým pořadatelské země ztroskotal na Japonsku.

Jenže kdo ví, jak to se stěhováním MS na zimu bude. Komici z FIFA začali tento týden zase couvat a katarský prezident Asijské fotbalové konfederace Mohamed bin Hammám dokonce označil takový projekt za nesmysl.

„Vyhráli jsme kandidaturu s tím, že budeme připraveni v červnu a červenci a nikdy jsme neměli zájem se od toho odchýlit byť jen o jediný týden,“ ujistil Bin Hammám.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín