Hlavní obsah

Český trenér Beránek povede fotbalovou reprezentaci Kazachstánu

Český trenér Miroslav Beránek povede fotbalovou reprezentaci Kazachstánu. Třiapadesátiletý kouč, který s českou jednadvacítkou vyhrál v roce 2002 mistrovství Evropy a působil jako asistent Karla Brücknera u A-týmu, to potvrdil ČTK. V novém působišti podepsal smlouvu do konce kvalifikace ME s opcí na prodloužení v dalším kvalifikačním cyklu.

Foto: Josef Pešout, Právo

Miroslav Beránek povede reprezentaci Kazachstánu

Článek

Naposledy pracoval v Kladně, kde po podzimní části druhé ligy skončil. V novém působišti podepsal smlouvu do konce kvalifikace ME s opcí na prodloužení v dalším kvalifikačním cyklu.

Beránek byl dnes v nové funkci představen na tiskové konferenci. "Už jsem v Almaty, dnes jsem byl uveden k týmu a večer s mužstvem odlétáme na soustředění do Turecka, kde 9. února poprvé povedu tým v přípravném zápase proti Bělorusku," řekl Beránek z Kazachstánu, kde bude působit nejméně do konce rozehrané kvalifikace. Kontrakt obsahuje i dohodu o případně spolupráci v další kvalifikaci o účast na MS 2014.

Dosavadním koučem Kazachstánu byl Němec Bernd Storck, ale od týmu odešel poté, co mužstvo prohrálo všechna čtyři loňská utkání v kvalifikaci při vysoce pasivním skóre 0:10. Naposledy Kazachstán zvítězil v srpnu v přípravě nad Ománem, předloni ale dokázal například porazit i Estonsko.

Byl jedním z pěti adeptů

Beránek se o zájmu Kazachstánu dozvěděl od generálního sekretáře tamního svazu, který ho dnes uvedl do funkce. "Už když přijel do Prahy, tak mi na rovinu řekl, že jsem jedním z pěti adeptů, mezi kterými si vybírají. Nějaký čas jsem čekal na rozhodnutí a pak už to šlo všechno rychle," uvedl český kouč, podle nějž nový zaměstnavatel ohodnotil jeho někdejší spolupráci s Brücknerem u české reprezentace i působení u jednadvacítky.

Generální sekretář svazu Sajem Chamidžanov uvedl, že Beránkovým úkolem bude skončit v kvalifikaci před Ázerbájdžánem. "Další adepti na rozdíl od pana Beránka nechtěli přijmout nabídku pouze do konce kvalifikace, vyžadovali delší kontrakt. On se však této výzvy nebál," vysvětlil funkcionář.

Nejméně do června se tak Beránek nepodívá do Prahy a bude se snažit v rozehrané kvalifikaci zachránit, co se dá. "Takovým prubířským kamenem pro nás asi bude červnový zápas s Německem a po něm utkání s Ázerbájdžánem. Teprve po něm se dostanu domů," svěřil se Beránek, který naváže na plejádu svých krajanů, kteří působili u reprezentačních výběrů jiných zemí. Naposledy Karel Brückner trénoval Rakousko a Dušan Fitzel Maltu.

Beránek v minulosti vedl také pražskou Slavii, Brno, Blšany nebo Al Wasl, s Debrecínem získal v roce 2007 maďarský titul.

Reklama

Související témata: