Hlavní obsah

Pelé blahopřál Masopustovi z obrazovky, Pilarová zpívala naživo

Karel FeltPrávo

Se slzami v očích obcházel legendární fotbalista Josef Masopust v doprovodu manželky Věry v pátek večer Kongresový sál pražského hotelu Ambassador, nedbaje schodů na balkón. S každým ze tří stovek gratulantů si chtěl osobně potřást rukou a vypadal na svých osmdesát báječně. „Cítím se šťastný. Nemám slov,“ hlesl dojatě, když si pak šel sednout na pódium do křesla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Masopust s dresem ke kulatinám a zástupem gratulantů v pozadí.

Článek
Fotogalerie

První osobní gratulaci přednesl předseda Klubu přátel Josefa Masopusta a muž, která je duší velkolepé série oslav, Jiří Hora. Z obrazovky promluvil fotbalový král Pelé, za nímž byl v Brazílii speciální štáb. Právě tato legenda je příčinou, že Masopust je považován na celém světě za největšího fotbalového gentlemana. Na mistrovství světa 1962 v Chile v duelu s Brazílií ve skupině se Pelé zranil. Tehdy se nesmělo střídat. Pelé zůstal na trávníku, a když dostal míč, Masopust se kousek od něho zastavil a nechal ho balón odehrát...

Jan Jiráň pak přečetl dopis další s legend Masopustovy generace, největší hvězdy Realu Madrid všech dob Alfreda di Stefana. Na dálku gratuloval Masopustův protějšek, slovenský Fotbalista století Ján Popluhár, s nímž Masopust hrál za československou reprezentaci, ale také týmy světa a Evropy. Blahopřejný dopis poslal slavný německý útočník Uwe Seeler a z Portugalska Eusébio, který v neděli přiletí, aby osobně stiskl Masopustovi ruku při pondělním vyhlášení Fotbalisty roku.

Josef Masopust (uprostřed) s gratulanty. Po pravici fotbalové legendy Dana Zátopková, po levici Věra Čáslavská.foto: Právo/Petr Hloušek

Mezi gratulanty bylo i přes dvacet fotbalistů jeho Dukly, za které přednesl zdravici Ivo Urban, spoluhráč a později redaktor deníku Právo. Předseda ČMFS Ivan Hašek poděkoval za vše, co Masopust pro český fotbal udělal a dělá. Za Klub olympioniků mu jako čestnému členovi blahopřáli Věra Čáslavská, Dana Zátopková a Oldřich Svojanovský. „Byla jsem šťastná, když jsem viděla Josefa, jak přicházel na tento večer. Svěží, krásnej... A já mu to přeji i do dalších let,“ říkala sedminásobná olympijská vítězka.

S gratulací přišli i zástupci Asociace bývalých profesionálních fotbalistů, ale i klubů, jejichž dres také oblékal - Teplic a Brna. Eva Pilarová jubilantovi pak zazpívala směs semaforských písniček ze šedesátých let. Mezi gratulanty nechyběl ani herec a velký Duklák Ivo Niederle a hudebník Karel Wágner a spousta dalších osobností českého sportovního i uměleckého světa. Nechyběl ani akademický sochař Josef Nálepa, který je autorem darované busty a také sochy Josefa Masopusta, jež byla v pátek odhalena v Ambassadoru a bude stát na Julisce.

Reklama