Hlavní obsah

Soud EU: Státy mohou zakázat vysílat zápasy MS a ME na placené TV

BRUSEL

Členské státy Evropské unie mohou zakázat přenosy zápasů mistrovství světa a Evropy ve fotbale v placeném televizním vysílání. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr EU v Lucemburku, který je nejvýše postavený v celé evropské sedmadvacítce. Soudce tak zamítl žaloby asociací FIFA a UEFA.

Článek

Obě fotbalové federace u soudu napadly rozhodnutí Belgie a Velké Británie, jejichž vlády vytvořily seznam událostí považovaných za ty se zásadním společenským významem, které nesmí být přenášeny na placené televizi. V případě Belgie seznam obsahoval i všechny zápasy finálového turnaje mistrovství světa a v případě Anglie zápasy mistrovství světa a Evropy.

Obě země zaslaly tyto seznamy Evropské komisi, která v minulosti rozhodla, že nijak neporušují právo EU. Podle FIFA a UEFA je ovšem pochybné, že by všechny zápasy byly zásadní událostí společenského významu.

"Tyto soutěže mohou být považovány za jednu událost, a nikoli za sled jednotlivých událostí rozdělených na atraktivní zápasy a běžné zápasy. Například výsledky běžných zápasů mohou mít vliv na účast týmů v atraktivních zápasech, což může vzbudit zvláštní zájem veřejnosti takové běžné zápasy sledovat," vyvrátil názor fotbalových asociací soudní tribunál.

Podle unijního soudu navíc údaje o sledovanosti prokazují, že zápasy mistrovství světa i Evropy přilákaly k televizním obrazovkám i diváky, kteří by jinak nic podobného nesledovali.

Reklama