Hlavní obsah

VIDEO: 750 tisíc pro Spartu, dva zápasy pro Kadlece a Pekharta, 10 týdnů pro Chovance

PRAHA

Nakonec byl Goldův fotbalový tribunál ke Spartě docela milosrdný. Za machinaci s hráči omluvenými ze srazu reprezentace sice napařil klubu pokutu tři čtvrtě miliónu korun, pro hráče však volil nejnižší možný trest. Kadlec si v lize nezahraje dva zápasy, Pekhart rovněž. A chorvatský legionář Pamič odešel ze Strahova úplně bez trestu. Nejhůře tak nakonec dopadl letenský manažer a trenér v jedné osobě Chovanec, jemuž disciplinární komise zakázala vstup na hřiště na celých deset týdnů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kouč Sparty Josef Chovanec dostal trest na deset týdnů.

Článek

Trochu paradox - manažer a trenér Chovanec to schytal ze všech nejvíc, i když při strahovském jednání disciplinární komise vyšlo najevo, že Spartě ve Španělsku vlastně zavařil její sekretář a vedoucí mužstva David Simon.

Toho ale strahovský tribunál nepotrestal, ba ani ho trestat nemíní. Za to Chovanec, který už dostal od klubu pokutu 200 tisíc korun, se bude moci vrátit na sparťanskou lavičku až ve 27. ligovém kole.

Nová verze z Letné  - viníkem je Simon

„Od Chovance dostal hodinu před zápasem pokyn, aby o triu hráčů omluvených z reprezentačních srazů jednal s fotbalovým svazem a domluvil jejich nasazení do turnajového utkání s Petrohradem. Manažera ujistil, že tak učinil, i když to pravda nebyla,“ prozrazoval předseda disciplinární komise Jiří Golda, s jakou verzí Sparta přišla.

Předseda fotbalové disciplinárky Jiří Golda.foto: ČMFS

Tentokrát zřejmě verzí pravdivou, protože Sport.cz  a Právo ji měly potvrzenu z několika stran hned po návratu Pražanů ze Španělska. Otázkou ovšem je, proč si Sparta vymýšlela naivní omluvy a výmluvy o zázračném uzdravení hráčů či dresech zapomenutých kustody v hotelu, jimž nemohl uvěřit ani sebevětší naiva.

„To jsme nezkoumali, jen jsme si z výpovědí hráčů a funkcionářů dávali dohromady mozaiku, na jejímž základě jsme rozhodli,“ pravil Golda po jednání trvajícím téměř dvě hodiny.

Pamič byl osvobozen

Na jeho konci zazněly tresty - dva zápasy nepodmíněně pro Kadlece a Pekharta, deset týdnů pro Chovance, pokuta 750 tisíc korun pro Spartu. A samozřejmě i osvobozující verdikt pro Pamiče.

„To proto, že disciplinární komise dospěla k závěru, že předpis o uvolňování hráčů pro reprezentaci primárně chrání českou reprezentaci,“ zdůvodňoval Golda milost, kterou chorvatský legionář dostal.

U Pekharta a Kadlece tomu ale bylo naopak. „Byli potrestání za nedostatečně omluvenou účast na reprezentačním utkání zákazem startu ve dvou soutěžních zápasech, což se nám jevilo jako trest přiměřený,“ prohlásil šéf fotbalového tribunálu.

Golda: Podvod? Tak bych to necharakterizoval

I když nasazení tří vzpomínaných hráčů do zápasu s Petrohradem nešlo kvalifikovat jinak než podvod, Jiří Golda podobná slova nevolil. „Podvodné jednání pana Chovance? Tak bych to necharakterizoval. Dopustil se disciplinárního provinění tím, že porušil svazové předpisy a za to ho stihl trest,“ zdůvodňoval, proč si on a jeho muži počínali v případě letenského manažera tak nekompromisně a proč se bude moci Chovanec vrátit na sparťanskou lavičku až ve 27. ligovém kole.

Slíznul to i Kweuke - za podříznutý krk dvacet tisíc
Nejen španělský skandál, ale i gesto dalšího sparťanského hráče Léonarda Kweukeho řešila fotbalová disciplinárka na pondělním zasedání. Kamerunský útočník totiž na lednovém turnaji Víkend šampionů v zápase se Slavií udělal po vstřelení gólů gesto, jimž naznačoval podřezávání krku. Nejprve bylo adresováno slávistickým fanouškům, poté lavičce sešívaných. Goldův tribunál k němu byl shovívavý, takže Kweuke odešel z jednání lehčí o dvacet tisíc korun.

Goldův tribunál se dokonce zamýšlel i nad tím, zda se nemá zabývat i tím, že Kadlec, Pekhart a Pamič nastoupili vlastně načerno, neboť v zápise uvedeni nebyli a na trávník vyběhli v dresech Kadeřábka, Abeny a Podaného. „Okolnosti kolem utkání s Petrohradem byly hodně zvláštní a nestandardní. I třeba tím, že si Zenit vypůjčil několik fotbalistů z bulharského Plovdivu. Proto jsme dali v tomto případě za pravdu Spartě a rozhodli se zabývat jen nejzávažnějším skutkem - tedy nedostatečnou omluvou hráčů nominovaných do reprezentace,“ poodhaloval předseda disciplinární komise, že v potaz přicházely i další sankce.

Za chybu Simona zaplatí Sparta

Viníkovi celé aféry Davidu Simonovi však disciplinární komise žádný trest nevyměřila, i když sankcionovat by ho mohla. "Ale to bychom pak mohli trestat i kustody, že nenachystali správné dresy, nebo třeba maséry, že nenamasírovali správné hráče. Klub za své funkcionáře odpovídá a proto jsme pokutu vyměřili Spartě," argumentoval předseda disciplinární komise Jiří Golda.

Sparťanští funkcionáři bezprostředně po vynesení verdiktu odmítli tresty komentovat. „Všechno si v klidu zanalyzujeme a teprve pak vydáme prohlášení. A také se rozhodneme, zda se proti verdiktu disciplinární komise odvoláme,“ pravil lakonicky mluvčí Sparty Ondřej Kasík. Sparta pár hodin po jednání komise na Strahově oznámila, že se proti trestu odvolá, protože nesouhlasí s jeho výší.

Reklama