Hlavní obsah

Tisíce fanoušků CSKA Sofia vyhnaných ze stadionu ničily město

Fotbalové derby mezi Levski a CSKA Sofia proměnilo v sobotu centrum bulharské metropole v bojiště. Kvůli výtržnostem na stadionu policie v poločase vytlačila 3500 fanoušků armádního klubu ven do ulic, kde chuligáni sváděli bitky s příslušníky zásahové jednotky a demolovali obchody, auta, autobusy a trolejbusy.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury AP si potyčky vyžádaly řadu zraněních včetně šestnácti policistů, kterých bylo v akci celkem 1500. Zástupce starosty Ivan Sotirov dnes ráno oznámil, že bylo zadrženo 27 výtržníků.

"Prolomili bezpečnostní zábrany a hrozilo, že vtrhnou na hřiště," vysvětloval vyklizení sektoru fanoušků hostů policejní šéf Anton Zlatanov. "Neměli jsme na vybranou. Házeli různé věci včetně kusů železa a zranili několik našich mužů," dodal.

Příznivci jednatřicetinásobného bulharského šampiona se zásahem policie nesouhlasili a žádají schůzku s ministrem vnitra. "Respektujeme zákon i policii, ale není možné, aby bylo 3500 fanoušků vytlačeno ze stadionu kvůli výtržnostem dvou nebo tří jedinců. Naši fanoušci moc sedaček nerozbili, protože jsou umazané od výkalů," tvrdil šéf celostátního fanklubu CSKA Dimitar Angelov.

CSKA i bez podpory svých fanoušků ve druhém poločase vyhrál derby 3:1 a posunul se v tabulce na čtvrté místo. Fotbalisté Levski jsou druzí. Oba týmy dohrávaly vyhrocený zápasy v deseti.

Podle Sotirova sofijská radnice uvažuje o tom, že nařídí, aby se všechny fotbalové zápasy v metropoli hrály v budoucnu za denního světla, což by mělo snížit riziko násilností.

Reklama