Hlavní obsah

FIFA zahájila disciplinární řízení s rozhodčími podezřelých duelů

Mezinárodní fotbalová federace FIFA zahájila disciplinární řízení s šesti rozhodčími, kteří v únoru řídili přípravná utkání Bolívie - Lotyšsko a Estonsko - Bulharsko. Sedm gólů, které v nich dohromady padly, bylo vesměs z pokutových kopů a sudí se ocitli v podezření, že zápasy na objednávku sázkařské mafie zmanipulovali.

Článek

Jména vyšetřovaných sudích FIFA nezveřejnila. Bolivijští funkcionáři se domnívají, že rozhodčí jejich zápasu mohli být z Česka. Pavel Býma, Zdeněk Kypr a Leoš Kneisl, jejichž jména se v této souvislosti objevila, však už před časem v médích uvedli, že toto utkání neřídili.

Obě utkání se 9. února hrála v turecké Antalyi. Duel Bulharska s Estonskem skončil remízou 2:2, Lotyšsko porazilo Bolívii 2:1. Na podivný průběh si posléze stěžovaly všechny čtyři národní svazy. Jedna z penalt se musela opakovat, když ji střelec původně neproměnil.

Maďarský svaz mezitím už zastavil činnost trojici Krisztián Selmeczi, Kolos Lengyel a János Csak, která v Antalyi rozhodovala zápas Estonska s Bulharskem. Podle funkcionářů ho totiž odřídila bez povolení.

V druhém utkání dokonce lotyšský ani bolivijský svaz při zjišťování pravých jmen rozhodčích a jejich národnosti neuspěly. Bolivijci na svém webu nadále tvrdí, že rozhodčí měli být z Česka.

"Požádali jsme FIFA, aby zjistila, zda to opravdu byli Češi a jestli vůbec měli licenci FIFA," napsali funkcionáři. Podle jiných zpráv odřídil oba duely Selmeczi.

Pořadatelem obou zápasů byla sportovní agentura Footy Sport International z Thajska, která podle AP vybírala i rozhodčí. Estonský svaz tvrdí, že měl náznaky možného zmanipulování zápasu už před jeho začátkem. Na utkání bylo podle magazínu Stern vsazeno téměř sedm milionů dolarů (asi 122 milionů korun).

FIFA už pracuje na změně regulí pro mezistátní přípravné zápasy, aby se podobná věc nemohla opakovat.

Reklama