Hlavní obsah

Japonští fotbalisté po katastrofě nebudou hrát s Černou Horou

Japonská fotbalová reprezentace nesehraje kvůli následkům ničivého zemětřesení a vlny cunami v pátek 25. března plánovaný přátelský zápas s Černou Horou v Šizuoce. O osudu utkání s Novým Zélandem, které by se mělo uskutečnit o čtyři dny později v Tokiu, se rozhodne ve čtvrtek.

Foto: Toru Hanaj, Reuters

Japonští fotbalisté oslavují gól Masahika Inohy (uprostřed). Ilustrační foto.

Článek

Novozélanďané se obávají podmínek v Japonsku, kde po explozích a požárech v elektrárně Fukušima unikla do ovzduší radioaktivita. "Máme velkou touhu projevit solidaritu s obyvateli Japonska, ale musíme si být jisti, že naši hráči a jejich doprovod budou v bezpečí," uvedl šéf novozélandského fotbalu Frank van Hattum.

Pokud účastníci loňského mistrovství světa do Japonska nedorazí, sehraje domácí reprezentace v Ósace charitativní zápas s některým z ligových mužstev. "Trenér Zaccheroni i hráči se vyjádřili, že chtějí nějak pomoci obětem této katastrofy," uvedl předseda Japonské fotbalové asociace Junži Ogura. "Japonsko zažívá těžké časy a my chceme lidi podpořit, alespoň trochu," řekl kapitán národního týmu Makoto Hasebe. Původně měla být nadcházející reprezentační akce oslavou lednového triumfu Japonska na asijském šampionátu.

Kvůli páteční přírodní katastrofě, která podle odhadů připravila o život deset tisíc lidí, byly v Japonsku do odvolání zrušeny všechny zápasy japonské ligy. Tokio přišlo o mistrovství světa v krasobruslení a odložena musela být Velká cena silničních motocyklů v Motegi.

Reklama

Související témata: