Hlavní obsah

FIFA a UEFA chtějí omezit sázení v průběhu fotbalových zápasů

Světová a evropská fotbalová federace FIFA a UEFA chtějí omezit sázení v průběhu zápasů, protože podle nich může mafie v takovém případě utkání pomocí uplácení hráčů a rozhodčích lehce zmanipulovat.

Foto: NOVINKY/Ondřej Krynek

Sázková kancelář - ilustrační foto.

Článek

"Sázky v průběhu zápasu jsou problém. Musíme se zamyslet nad tím, jestli něco takového vůbec nabízet," citovala agentura AP šéfa právního oddělení FIFA Marka Villigera. "Debata je teprve na začátku, ale určitě to musíme s provozovateli sázkových společností řešit," uvedl generální sekretář UEFA Gianni Infantino.

UEFA a FIFA s plánem proti sázkám v průběhu zápasu přišly poté, co všechny góly v únorových přípravných utkáních Lotyšsko - Bolívie a Estonsko - Bulharsko padly z penalt. Rozhodčí, které zajistila agentura organizující přípravné duely, byli svými svazy potrestáni za sázení na zmiňované zápasy. "To, co se tam stalo, smrdí na sto honů," řekl Infatino, podle kterého musí fotbal změnit přístup k boji s korupcí právě kvůli sázkám typu "kdo bude zahrávat následující rohový kop, autové vhazování".

Korupční skandál se nyní rozhořel ve finském fotbale a v Bochumi stále probíhá soud s muži, kteří čelí obvinění ze zmanipulování řady evropských zápasů včetně utkání Ligy mistrů. "Dosud jsme se na to příliš nesoustředili, protože jsme se vždycky zaměřovali na konečný výsledek," prohlásil Infantino. "Ale kriminální živly se přizpůsobují našim opatřením," dodal.

"Měli bychom najít společnou řeč a spolupracovat," uvedl prezident společnosti European Lotteries Friedrich Stickler. "Korupce je většinou spojená se sázkami před zápasem, ne během něj. Když zakážete sázení během zápasů, jenom tím podpoříte nelegální sázky," prohlásil Khalid Ali z European Sports Security Association, která se zabývá vyšetřováním podezřelých sázek na sport.

Reklama

Související témata: