Hlavní obsah

Jednadvacítka v závěrečném testu s Francií zkusí prodloužit sérii

Česká fotbalová reprezentace do 21 let v úterý projde posledním ostrým testem před červnovým mistrovstvím Evropy v Dánsku. Tým kouče Jakuba Dovalila v Olomouci hostí Francii a mladí Češi se těší na konfrontaci se špičkovým soupeřem. I tak ale nechtějí dopustit, aby se přetrhla jejich šňůra neporazitelnosti; ta trvá už šestnáct zápasů, z nichž šest posledních bylo vítězných.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

České fotbalisty do 21 čeká test s Francií.

Článek

"Úspěšný výsledek proti týmu kalibru Francie by byl pro naše sebevědomí další velkou vzpruhou. Zvýšilo by se i naše renomé. Čím těžší soupeř a dobrý výsledek, tím lepší pro nás," řekl v dnešním rozhovoru s ČTK Dovalil, jehož tým naposledy odešel poražen v listopadu 2008 ze zápasu proti Anglii. "Na druhou stranu na nějaké série moc nemyslíme. V přípravě jde o jiné věci," uvedl trenér.

Dovalil věří, že duel s Francií bude pro jeho výběr velkým testem odolnosti. Od duelu v Sheffieldu, kde jednadvacítka prohrála 0:2, český tým kráčel od úspěchu k úspěchu. Naposledy v březnu před dvěma lety v přípravném utkání s Koreou museli Češi dotahovat soupeřův náskok, jinak v celé kvalifikaci i v baráži s Řeckem měli nad svými protivníky navrch.

Dovalil doufal v nepříjemnou situaci

"Občas jsem doufal, že bychom se mohli dostat do nějaké nepříjemné situace. Abych poznal, jak tým zareaguje, když bude pod tlakem a nucen zápas otočit. Sám bych byl zvědavý na to, jak se s tím popasujeme. Bohužel se to dlouho nestalo," líčil s úsměvem Dovalil, jehož tým naposledy v pátek v Uherském Hradišti porazil dalšího účastníka ME Bělorusko 2:0. "Ale zápas s Francií bude ostrým testem se vším všudy. Prověří nás dokonale," uvedl Dovalil.

Francie se sice na červnový turnaj do Dánska neprobojovala, ale i tak vzbuzuje každý její reprezentační výběr respekt. "Jsem rád, že hrajeme zrovna s nimi. Je to náš poslední zápas před šampionátem a je lepší, když nás prověří tak silný tým. Francie určitě může odhalit, kde nám zůstávají nějaké rezervy. Před mistrovstvím je taková prověrka užitečná," řekl brankář Marek Štěch.

Mladí Francouzi českému výběru poslali jasný důkaz o své skvělé momentální formě minulý čtvrtek, když v přípravě porazili Španělsko, soupeře Dovalilova týmu na ME, 3:2. Přitom Francie vedla už po 34 minutách 3:0 a Španělé až potom hrozící debakl alespoň zkorigovali.

"Žádnému španělskému týmu se moc často nestává, aby byl pod takovým tlakem. O síle Francie to mluví dost výmluvně a je jasné, že především naše defenziva projde velkou prověrkou," řekl Dovalil.

Výběr "lvíčat" ale má Francii také co oplácet: před třemi lety ve vzájemném přípravném duelu podlehl v Rouenu 1:4. Tento zápas ale z české strany pamatují už jen obránce Suchý, záložník Dočkal a útočník Pekhart.

Hráči jednadvacítky mají v úterý poslední šanci, aby se Dovalilovi naposledy ukázali před květnovým zveřejněním nominace na ME. Český trenér ale dopředu upozorňuje, že utkání s Francií už v jeho rozhodování příliš velkou roli hrát nebude.

"Kostra týmu je dlouho daná, i ten výběr pro mistrovství už pomalu krystalizuje. Proti Francii nám spíš půjde o to, abychom si upevnili zažité automatismy a taktické záměry," plánoval Dovalil.

Zápas mezi českou jednadvacítkou a Francií začne v úterý v Olomouci v 16:45.

Předpokládaná sestava ČR:
Štěch - Čelůstka (Vácha), Suchý, Mazuch, Lecjaks - Gecov - Vošahlík, Hořava, Mareček, Kovařík - Pekhart.

Reklama