Hlavní obsah

Fotbalový svaz JAR si může koupit přezdívku "Bafana Bafana" za 83,3 miliónů

KAPSKÉ MĚSTO

Po mnoha letech se možná chýlí ke konci spor Jihoafrického fotbalového svazu (SAFA) s majitelem práv na přezdívku národního týmu "Bafana Bafana". Podle listu Cape Times by ji byl stoprocentní vlastník značky ochoten svazu prodat za zhruba 33 miliónů randů (asi 83,3 miliónu korun).

Foto: Marcos Brindicci , Reuters

Značka "Bafana Bafana" vydělala stamilióny.

Článek

Společnost Stanton Woodrush vlastní práva na "Bafana Bafana" od roku 1993. Tehdejší nové vedení svazu po skončení apartheidu o registraci značky neusilovalo, protože se jí nezdálo, že se má členům týmu říkat "chlapci", což tato přezdívka v jazyce Zulu znamená.

V letech 1997 a 2003 se nicméně SAFA snažila u soudu domoci práv na "Bafana Bafana", ale ani v jednom případě neuspěla. Díky tomu vydělal majitel společnosti Wayne Smidt milióny například na prodeji oblečení s přezdívkou národního týmu během loňského mistrovství světa a Poháru FIFA rok předtím.

"Je to poprvé, co máme zájem vyjednávat. Ještě jsem neoslovil SAFA, ale poslechneme si jejich nabídku," uvedl Smidt.

Zatím není jasné, jak se k novému vývoji situace postaví svaz. Ten už totiž založil komisi pod vedením šéfa organizačního výboru MS Dannyho Jordana, jež má vybrat pro národní mužstvo přezdívku novou.

Reklama

Související témata: