Hlavní obsah

Člen strahovské generality odsouzený za podvod se radí s právníky, zda má rezignovat

Nikoli jen nástupce zmizelého a už dlouhé měsíce nezvěstného Miroslava Kříže, jenž zastával mezi strahovskou fotbalovou generalitou funkci místopředsedy a měl gesci nad ligou, a nikoli jen muže, který usedne do křesla uvolněného exslávistickým šéfem Petrem Doležalem, ale dost možná i třetího člena výkonného výboru bude volit valná hromada ČMFS, jež se sejde v Praze 26. června. Záleží totiž na tom, zda Jihočech Milan Haškovec na svou funkci rezignuje. Zatím si vzal čas na rozmyšlenou a poradu s právníky.

Foto: David Veis, ČTK

Člen výkonného výboru ČMFS Milan Haškovec (vpravo) byl sice k rezignaci vyzván, ale zatím si vzal jen čas na rozmyšlenou.

Článek

Ze třináctičlenné strahovské generality odpadává jeden muž za druhým. Neoficiální ministr financí Miroslav Kříž, jenž na poslední volební valné hromadě překvapivě vyšachoval Jaroslava Vacka, totiž za záhadných okolností zmizel a už dlouhé měsíce je nezvěstný. Petr Doležal volený za ligové kluby pro změnu ze Slavie odešel a dal se najmout do svazových služeb, takže ani on už jako zaměstnanec ČMFS nemůže ve výkonném výboru zasedat.

Teď je zde kauza Milana Haškovce. Odvolací a revizní komise ho totiž vyzvala k rezignaci, neboť byl odsouzen za trestný čin podvodu. „Podle příslušného reglementu FIFA nesmí ani v klubových, ani ve svazových funkcích působit člověk, který byl v průběhu uplynulých pěti let pravomocně odsouzen za trestný čin,“ vysvětlil svazový mluvčí Jaroslav Kolář, proč komise apel na Haškovce vznesla.

Haškovec zpronevěřil třináct tisíc korun

Ten byl loni v září Krajským soudem v Českých Budějovicích skutečně odsouzen za trestný čin podvodu, jehož se měl dopustit tím, že si coby zaměstnanec Budvaru nechal proplácet fingované faktury. Zpronevěřil tím 13 tisíc korun, za což byl odsouzen k pokutě 30 tisíc korun.

Nebyl to první Haškovcův delikt. Audit prováděný po nástupu Haškovy vlády totiž přišel na to, že si jihočeský funkcionář nechal proplatit známku na německé dálnice, i když v Německu dálniční známky pro osobní automobily neexistují a žádné poplatky se za ně na autostrádách samozřejmě neplatí. Přečin mu ovšem prošel beztrestně, neboť byl novým vedením hodnocen nikoli jako podvod, ale pouhý omyl.

Na středečním výkonném výboru ČMFS ovšem Haškovec nerezignoval. „Vzal si čas na rozmyšlenou a konzultaci s právníky. Teprve pak oznámí své rozhodnutí,“ zvěstoval předseda svazu Ivan Hašek.

Teď tudíž záleží jen a jen na jihočeském členovi výkonného výboru, jak se zachová. Strahovská generalita ho totiž odvolat nemůže, neboť byl zvolen valnou hromadou. Na ní by pak v červnu bylo, zda Haškovcovi mandát odebere a bude volit nikoli dva, ale tři nové členy výkonného výboru.

Reklama