Hlavní obsah

Fotbal se o peníze od Sazky nestrachuje. Na rozdíl od hokejové Slavie

PRAHA

Zatímco hokejová Slavia se třese, aby dostala od Sazky peníze za vstupenky prodané přes terminály loterijní společnosti zmítající se v úpadku, fotbalová generalita zůstává v klidu. I na kvalifikační duel české reprezentace s Lichtenštejnskem sice prodával svaz na základě smlouvy se Sazkou lístky tímto způsobem, rozhodně ho ale nestraší obavy, že by o finance za vstupné přišel. „Nemám žádné zprávy, že bychom peníze neměli zinkasovat,“ zachovává klid předseda ČMFS Ivan Hašek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf fotbalového svazu Ivan Hašek nemá obavy, že by peníze utržené za vstupenky ze Sazky nedostal.

Článek

Na Strahově sice šetří, jak mohou, dokonce i rozpočet na letošní rok upravili tak, že z něho vypustili krajně nejistý bonus za kvalifikaci na EURO 2012, situace kolem Sazky je však ponechává v klidu.

„Omyl, sledujeme ji. A svazový místopředseda Dalibor Kučera společně s finančním ředitelem svazu a šéfem STESu Liborem Kabelkou jsou pověřeni, aby o budoucí spolupráci kolem ticketingu se Sazkou dál jednali,“ tvrdí první muž českého fotbalu Ivan Hašek.

Přesto neměl svaz důvod, ba ani možnost prodávat vstupenky na úterní kvalifikaci české reprezentace na jihu Čech jiným způsobem, než k jakému se upsal. Kritikům současné vládnoucí strahovské garnitury se sice nelíbilo, že svaz podepsal se Sazkou smlouvu o prodeji vstupenek, někdejší místopředseda Vlastimil Košťál dokonce prohlásil, že z fotbalu se tím stala jen jedna z mnoha divizí Sazky,   strahovská generalita ovšem jinou možnost než pokračovat dál s loterijní společností nemá.

Platby do půl miliónu Sazka proplácí

„Naprostá většina vstupenek, což představovalo nějakých čtrnáct set lístků, se prodávalo přes terminály Sazky,“ potvrdil Hašek. Převedeno do řeči čísel to představuje částku kolem čtyř set tisíc korun.

„A sumy do půl miliónu Sazka proplácí,“ argumentuje předseda ČMFS Hašek.

„Není jediný důvod, aby byly platby zadržovány, protože ticketing je neoddělitelnou součástí částí provozu Sazky. Ostatně, i insolvenční správce deklaroval, že mu jde o to, aby se hodnota firmy nesnižovala a provoz byl tudíž zachován,“ nechal se slyšet mluvčí Sazky Jan Tuna.

Haškův klid je pochopitelný hned z několika důvodů.  Ve srovnání s hokejovou Slavií mu jde o pakatel. Co je to čtyři sta tisíc v porovnání s dvanácti milióny za březnové extraligové zápasy, o něž se strachuje Růžičkova Slavie?!

Fotbal čeká, ale do opozice nepůjde

Svou roli navíc sehrává i Haškova loajalita vůči Hušákovi, neboť fotbal je jedním z mála velkých sportovních svazů, který prvnímu muži Sazky zachovává věrnost. Vzhledem ke vzájemné spřízněnosti v letech předchozích dokonce až za hrob, takže do různých opozičních aktivit vůči ČSTV, potažmo Sazce se nezapojuje a třeba k fóru Český sport 2011 se nepřipojil.

„A ani se do nich zapojovat nebudeme, protože nechceme být v asociaci, kde za nás budou rozhodovat jiné svazy. Chtěli bychom mít při vyjednávání se státem vůdčí roli, která nám jako největšímu sportovnímu svazu náleží,“ naznačuje svou politiku Ivan Hašek.

„Vyčkáme, jak se situace v ČSTV, která je stejně složitá jako v Sazce, vyvine,“ dodal. Podotknout se náleží, že ani v ČSTV nemá fotbal vůdčí postavení a náleží mu jen jedna devatenáctina rozhodovacích pravomocí.

Reklama