Hlavní obsah

Audiokniha o Masopustovi spojila sparťany, slávistu i "klokany"

PRAHA

Další akcí spojenou s oslavou 80. narozenin legendárního fotbalisty Josefa Masopusta byl dnešní křest audioknihy o jeho životě, který se v Národním muzeu v Praze ujal jiný internacionál Antonín Panenka. Dílo o bývalém hráči Dukly spojilo fanoušky dalších pražských klubů: povídky pocházejí i z pera slávisty Petra Feldsteina, režíroval ho sparťan Jan Jiráň a namluvili známí fotbaloví nadšenci herci David Novotný, Michal Pavlata, Vladimír Brabec a Ivan Trojan, velký příznivec Bohemians 1905.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zprava fotbalista Antonín Panenka, Josef Masopust, režisér Jan Jiráň a herec Michal Pavlata.

Článek

Audiokniha s názvem Josef Masopust: Povídky z prvního a druhého poločasu jsou souborem výňatků z knih Oty Pavla (Dukla mezi mrakodrapy) a Feldsteina (Fotbal jménem Masopust) o fotbalistovi, který byl jako první Čech před 49 lety vyhlášen nejlepším hráčem Evropy.

"Především má za cíl bavit všechny fotbalové fanoušky, aby svůj sport měli stále rádi. V tom fotbal zůstává stejný jako v dobách mé kariéry," řekl oslavenec, který si znovu s nadsázkou postěžoval, jak ho několik týdnů trvající oslavy únorových narozenin zmáhají.

Režisér Jiráň vysvětlil, proč právě audiokniha by měla oslovit fandy různých věkových kategorií. "Dnešní generace už raději poslouchá, než čte, příběh našeho legendární fotbalisty se tak dostane k širšímu publiku," míní Jiráň, kterého potěšilo spojení jeho největších vášní. "Miluji knihy, muziku a fotbal. Všechno se zde sešlo najednou," pochvaloval si a upozornil, že dílo spojilo jeho herecké kolegy vyznávající rozdílné klubové barvy. "I to dokazuje výjimečnost pana Masopusta," řekl Jiráň.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň