Hlavní obsah

Fotbalisté Brazílie a Německa chtějí exhibicí pomoci Japonsku

V prosinci se v Kataru odehraje exhibiční fotbalové utkání k získání finanční podpory pro Japonsko postižené zemětřesením a cunami. Proti sobě nastoupí výběry Brazílie a Německa, které si tak zopakují finále z mistrovství světa 2002, jež se hrálo v japonské Jokohamě. Zúčastnit by se měla většina tehdejších aktérů. Ve středu o tom informoval tehdejší kapitán Brazílie Cafú.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Chceme pomoci lidem v Japonsku, kteří byli postiženi vlnou cunami. Mnoho z nás tam na mistrovství světa prožilo nádherné dny. Cítím tak povinnost podat tamním lidem pomocnou ruku," uvedl Cafú, který dovedl brazilský tým na MS 2002 k titulu. Brazilci ve finále vyhráli nad Německem 2:0 zásluhou dvou branek Ronalda.

Cafú již o exhibici jednal s prezidentem Asijské fotbalové federace Muhammadem bin Hammámem a také prezidentem Katarské fotbalové asociace. "Věříme, že se v utkání představí hráči z onoho finále, ale také další hvězdy světového fotbalu," dodal Cafú.

Japonsko zasáhlo 11. března ničivé zemětřesení, které vyvolalo vlnu cunami. V důsledku toho zahynulo asi 14.000 lidí, stejné množství se jich stále pohřešuje. V nouzových ubytovacích zařízeních je stále ještě více než 130.000 lidí. Japonská vláda odhaduje, že hmotné škody by mohly dosáhnout 300 miliard dolarů (přes pět biliónů korun).

Katarská fotbalová asociace a Asijská fotbalová konfederace chtějí kromě exhibice dále pracovat na samostatném projektu na pomoc Japonsku. V roce 2022 se v Kataru má odehrát mistrovství světa.

Reklama