Hlavní obsah

Podle FIFA se v červenci 2012 rozhodne o osudu videotechnologie

CURYCH

Světová fotbalová federace FIFA stanovila harmonogram pro zavedení technologií na hlídání brankové čáry. Ještě letos začnou testy a v červenci 2012 by Pravidlová komise IFAB měla rozhodnout, jaká technologie se bude užívat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter. Odhodlá se k zavedení videotechnologie do fotbalu.

Článek

Prezident FIFA Sepp Blatter již dříve prohlásil, že technologie by měly být k dispozici na mistrovství světa 2014. Do té doby je třeba vybrat ten nejlepší systém, který spolehlivě určí, zda se míč dostal za brankovou čáru, či nikoli.

Na první zkoušky došlo již letos v únoru, ale kvůli nízké spolehlivosti bylo třeba zahájit nové testování. To se uskuteční mezi zářím a prosincem letošního roku. Poté vznikne užší seznam schválených systémů, které prokážou minimálně devadesátiprocentní spolehlivost, a další testy budou následovat na jaře. "Finální výsledky testů budou prezentovány na zasedání IFAB v červenci 2012," stojí v prohlášení FIFA.

Poprask začal na MS

Debatu o zavedení technologií vyvolal především případ z loňského světového šampionátu v JAR, když v utkání Anglie s Německem dal Frank Lampard regulérní gól, míč se však zpoza čáry odrazil zpět do hřiště a pokračovalo se ve hře, aniž by byl gól uznán, a Anglie následně vypadla. Od té doby se podobných případů stala celá řada.

Naposledy v sobotním utkání mezi Chelsea a Tottenhamem, kdy hostujícímu brankáři Gomesovi prošel míč mezi nohama, gólman ho zastavil na brankové čáře, ale sudí uznali gól. Shodou okolností šlo rovněž o střelu Lamparda. Český gólman Chelsea Petr Čech uznal, že jeho brankářský kolega chytil míč ještě ve hřišti, ale na vině je prý neustálé odkládání zavedení technologií do fotbalu.

"Já už si asi pět let klepu na hlavu, proč se pořád odkládá zavedení videa. Proč v takhle důležitých zápasech není možnost, aby se čtvrtý rozhodčí podíval na pět vteřin na video a bylo to vyřešené? Pak by se nemuselo deset minut diskutovat. Je to pro mě fakt nepochopitelné," uvedl Čech pro svůj oficiální web. "Sudí to v té rychlosti správně vidět nemohou. To prostě není ve fyzických možnostech člověka. Proto bych rozhodčí z ničeho nevinil. Kdo chce nadávat, může, ale musí jinde," dodal Čech.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň