Hlavní obsah

Po řádění hooligans polský premiér hrozí zavíráním stadiónů

VARŠAVA

Úterní řádění hooligans během finále Polského fotbalového poháru v Bydhošti v zemi, která příští rok spolu s Ukrajinou uspořádá mistrovství Evropy, vyvolalo skandál. Po zápase, v němž Legia Varšava porazila Lech Poznaň na penalty, vtrhli příznivci varšavského týmu na hřiště, chuligáni Lechu ničili stadion. Premiér Donald Tusk obě klubům vzkázal, že jejich stadiony mohou být uzavřeny pro veřejnost, pokud se ukáže, že na nich není bezpečno.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Hooligans Legie na hřišti z fotbalistů rvali trička a trenýrky, část z nich házela, čím se dalo, po dohlížejících policistech a členech ochranky. Chuligáni Lechu Poznaň zase vylamovali ohrazení oddělující tribuny od hřiště a ničili sedačky. Napadli také několik fotoreportérů a kameramanů. Výtržníci napáchali škody ve výši 40.000 zlotých (skoro 244.700 korun), policie nikoho z nich nezadržela.

Ti, kteří chtěli na stadion vnést petardy, podplatili ochranku. Hlídačům prý stačilo dát 20 zlotých (122 korun), uvedla rozhlasová stanice ZET.

Svědkem násilností byli přímo na stadionu i zástupci UEFA, kteří se přijeli podívat, jak se Polsko připravuje na evropský šampionát. UEFA v minulosti Polsko už několikrát kvůli problémům s chuligány kritizovala.

Premiér Tusk nyní čeká na vyhodnocení bezpečnosti na stadionech Lechu a Legie. "Jestli bude negativní, rozhodneme o uzavření obou stadionů pro veřejnost," varoval. "Pokud to bude nutné, takové rozhodnutí se bude týkat i každého jiného stadionu v Polsku," dodal Tusk.

S tím, aby se finále Polského poháru odehrálo v Bydhošti, nesouhlasila policie, protože tamní atletický stadion není na řádění fanoušků vybavený. Loni v srpnu tam při potyčkách s fotbalovými chuligány utrpělo zranění osm policistů, materiální škody dosáhly 100.000 zlotých. Polský fotbalový svaz tam přesto v úterý zápas uspořádal a místní úřady tomu nezabránily.

Polsko si dlouhodobě s hooligans neumí poradit. Ukazuje to případ "Starucha", šéfa tvrdého jádra fanoušků Legie Varšava. Přijel se podívat na utkání do Bydhošti, i když má zákaz vstupu na stadiony. Dostal ho poté, co nedávno po prohraném ligovém zápase dal facku obránci Legie Jakubu Rzeźniczakovi. Nicméně zákaz se vztahuje jenom na utkání v rámci ligy a ne Polského poháru. "My jsme neprodávali lístky, dělaly to kluby," tvrdí Grzegorz Lato, šéf polského svazu, který byl pořadatelem zápasu v Bydhošti. Svaz se prý snažil zabránit tomu, aby si "Staruch" koupil lístek. Přimluvil se za něj ale šéf oddělení varšavské policie, jenž má na starosti boj s hooligans. Tento vysoce postavený policista byl do vysvětlení případu postaven mimo službu.

Premiér Tusk obvinil kluby, že spolupracují s organizacemi hooligans. "Vypadá to, že symbióza vedení klubů a fanouškovských sdružení, za kterými se často kryjí chuligáni a někdy také obyčejní zločinci, je jedním z důvodů bezmoci ohledně boje proti násilí na stadionech," prohlásil.

Polští chuligáni se "vyznamenali" také koncem března při přípravném utkání s Litvou v Kaunasu. Poničili stadion i jeho okolí, porvali se se strážci pořádku i mezi sebou. Policie jich více než deset zatkla.

Reklama

Související témata: