Hlavní obsah

Titul bych přál Spartě i Plzni, jsem rozpolcený, přiznal Pavel Nedvěd

Karel FeltPrávo

V pátek sázel Pavel Nedvěd stromky s Josefem Masopustem, v sobotu odpoledne v Paláci knih Luxor podepisoval svoji životopisnou knihu Můj obyčejný život. Při té příležitosti se i rozpovídal o fotbale, životě i Juventusu...

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Nedvěd při autogramiádě své knihy.

Článek

Proč jste se rozhodl napsat životopisnou knihu? Nerozhodl jsem se. S mým dobrým kamarádem, který ale fandí Interu Milán, jsme jednou seděli a povídali si o fotbale i o životě. A on mi navrhl, že by stálo za to, dát to na papír. Nikdy jsem nechtěl psát knihu, ale souhlasil jsem a pak mě to chytlo. Především proto, že to bylo o životě i fotbale, o mojí rodině, o spoluhráčích a protihráčích, prostě opravdu o životě. Knížka vyšla loni v Itálii a teď díky nakladatelství Argo vyšla i u nás.

O vás už ale knížky vyšly... S těmi nemám nic společného. Nespolupracoval jsem na nich, nechtěl jsem je. Tahle je opravdu o mně a co v ní je, vychází ze mne.

Prý vám byla nabízena funkce trenéra Juventusu? Ano, ale odmítl jsem to. Necítím se být v této době tím pravým. V budoucnosti ale trenéřeninu nevylučuji.

Jste členem správní rady Juventusu. Baví vás to? Určitě a považuji to za velikou čest, podílet se chodu slavného klubu, v němž jsem strávil nejkrásnější fotbalové roky. Jsem také poradcem prezidenta Agnelliho.

Jaký je váš vztah s prezidentem klubu a pokračovatelem slavného rodu majitelů automobilky FIAT Andreou Agnellim? Jsme velmi blízcí přátelé. Hrajeme spolu fotbal i golf, máme na spoustu věcí shodné názory. Toho přátelství si opravdu velmi vážím.

Jste spokojeni s výsledky Juventusu? Zažil jsem jako hráč několik titulů a finále Ligy mistrů, takže úplná spokojenost v Juventusu, když nemáte titul, být nemůže. Sezónu ale ještě hodnotit nechci, to si necháváme až na její závěr. Doufám, že skončíme do čtvrtého místa a na novém stadiónu si zahrajeme Ligu mistrů.

Když jste v roce 2009 končil v Juventusu, nabídl vám angažmá Inter Milán. Napadlo vás později, že jste si v Interu pod trenérem Mourinhem mohl splnit sen a vyhrát Ligu mistrů? Takhle jsem o tom neuvažoval. Můj život byl spojen s Juventusem a neuměl jsem si představit, že bych ho opustil a šel ro Interu, i když přestupy mezi velkými kluby a rivaly nejsou nic mimořádného.

Máte stále perfektní postavu, žádné bříško, jaké roste některým sportovcům po skončení kariéry... Pořád běhám, trénuji, udržuji se. Chodím hrát fotbálek a také golf. Moje tělo si pohyb žádá, neumím si bez něj představit svůj život.

Děti také vedete ke sportu? Snažím se, protože je to lepší, než aby den proseděli u počítače. Dceru Ivanu sport moc nechytl, ráda čte a studuje. Pavlík k němu má blíž, ale fotbalová hvězda z něj asi nebude. Baví ho jiné sporty, především lyžování. Mne to ale nemrzí.

Máte víc volného času, jak ho trávíte? Především s rodinou, věnuji se dětem, ale mám ho víc i pro sebe. Jsem spokojený fotbalový důchodce, neumím si však představit, že bych se jen válel.

Za Lazio, v němž jste také hrál a získal s ním titul, hraje útočník Libor Kozák. Všiml jste si ho? To víte, že ano, dokonce jsem na něj upozorňoval Vláďu Šmicra, aby se přijeli podívat, že ten kluk roste pro nároďák. Je to opravdu talentovaný hráč, útočník s čichem na góly. Má před sebou velkou budoucnost a to mi věřte, že ode mne to není fráze.

Reprezentaci sledujete? Samozřejmě a věřím, že na EURO postoupí.

Žijete v Itálii, o návratu do Česka neuvažujete? Jsme tam s rodinou moc spokojení, takže zatím ne. Ale v budoucnosti se chceme vrátit domů a žít tady. Žádný časový horizont jsme si nedali. Cítíme se tam opravdu spokojení a domů to nemáme daleko.

Sledujete českou ligu? Komu byste přál titul, Spartě nebo Plzni? Jsem úplně rozpolcený, půlka by šla na Letnou a druhá půlka jela do Plzně. Nejraději bych ho přál oběma, ale to nejde. V Plzni jsem začínal a na Spartě odehrál několik krásných sezón a dostal se do Itálie. Mám radost, že dva kluby, v nichž jsem působil, hrají nahoře a dělají svým fanouškům radost.

Uvidí vás fanoušci u nás na hřišti, podobně jako při loňské Šmicrově exhibici? Loni jsme si to náramně užili a fanoušci s námi. Už tehdy se mluvilo o tom, že odveta bude na Letné, takže věřím, že se něco chystá. Rád přijedu, ale žádné podrobnosti zatím nevím.

Kdy se zase v Česku objevíte? V pondělí 30. května se zúčastním s dalšími fotbalisty golfového utkání proti umělcům Chairmen Cup. Už se těším. Večer bych měl být v Praze i na vyhlášení Zlatého míče a dalších fotbalových anket.

Reklama

Související témata: