Hlavní obsah

Česká sedmnáctka postoupila na MS, ale ne do semifinále ME

BĚLEHRAD

Čeští fotbalisté do 17 let i ve svém třetím vystoupení na mistrovství Evropy v Srbsku remizovali, když s Nizozemskem hráli bez branek. Po výhře Německa nad Rumunskem obsadili třetí místo ve skupině B a unikl jim postup do semifinále. Poprvé v historii se však probojovali na mistrovství světa do Mexika.

Článek

Svěřenci trenéra Josefa Csaplára potřebovali k postupu do semifinále po remízách s Rumunskem a Německem naplno bodovat, proti Nizozemsku však nedokázali využít ani jednu ze svých šancí.

Soupeř, který měl již jistotu postupu, a proto nechal odpočívat některé opory, hrál v úvodu spíše na své polovině. Čím více se však Češi snažili vstřelit vytoužený gól, využívali Nizozemci okének v jejich obraně a hrozili z brejků.

Hrdinou byl znovu slávistický brankář Zima, který po dvou chycených penaltách proti Německu předvedl další parádní výkon. "Nemohu být s výkonem spokojen, protože nejlepším hráčem na hřišti byl náš brankář. Čekal jsem od hráčů větší nasazení. Někteří mě zklamali," přiznal na tiskové konferenci po zápase trenér Csaplár. "Je to zklamání, ale také výzva do budoucna. Je třeba uznat, že Nizozemci a Němci byli na vyšší úrovni," dodal.

Nakonec skončil zápas remízou, která Čechům sebrala postup. Nizozemci se ve čtvrtečním semifinále utkají s Anglií a Němci s Dánskem.

Český celek může těšit alespoň fakt, že nebude chybět na na mistrovství světa, které začne 18. června v Mexiku. "Kvůli tomu jde brát tento turnaj jako úspěch. Postup do Mexika nám dává další prostor pro práci a snahu posunout kluky na další úroveň," dodal Csaplár.

Reklama