Hlavní obsah

Fotbalová devatenáctka postoupila na mistrovství Evropy

BŘECLAV

Čeští fotbalisté do 19 let se probojovali na červencové mistrovství Evropy v Rumunsku. Postup si zajistili dnešní výhrou 2:1 nad Izraelem v Břeclavi v závěrečném utkání kvalifikace. Dostali se tak na první místo skupiny před Rusko, které jen remizovalo s Nizozemskem 1:1. Češi otočili skóre po gólech Láchy a Sladkého.

Článek

S nadějemi domácích hráčů to nevypadalo nejlépe. V 72. minutě česká obrana poprvé ve skupině inkasovala, když z ojedinělého útoku poslal Izrael do vedení Dabbur. V tu chvíli potřebovali svěřenci trenéra Jaroslava Hřebíka vstřelit minimálně dvě branky.

Inkasovaný gól však domácí řádně nažhavil a teplický záložník Lácha vydařenou střelou z dálky už za minutu vyrovnal. Sedm minut před koncem plzeňský záložník Sladký zajistil Česku postup.

"Je to fantastické. Nedařilo se nám sice, jak bychom si představovali, ale hráči to odmakali a vydřeli. Toho si velmi vážím," chválil trenér Hřebík. "Při lepší koncovce to nemuselo být tak dramatické, ale už delší dobu se potýkáme se zakončením a z vyložených šancí nemůžeme dát gól. Možná za to může i zkušenost. Naši soupeři byli zkušenější, protože hrají ruskou, izraelskou a nizozemskou ligu, zatímco naši kluci v lize nastupují minimálně," hodnotil kouč.

Postup ho těší o to více, že český výběr postrádal některé opory. "Byli jsme hrozně oslabení o hráče, kteří s námi pracovali dva roky," připomněl absenci útočníků s ligovými zkušenostmi Vydry (Udine) a Kadlece či stopera Poloma (oba Sparta). "Vydra s Kadlecem teď hrát nemohli, ale přislíbili mi, že pokud je budeme chtít, tak na šampionát s námi pojedou. Čeká mě těžké rozhodování, koho budu muset nechat doma. Sám ještě nevím, jak se rozhodnu," dodal Hřebík.

Velká radost zavládla i mezi hráči. Především stoper Tomáš Kalas má za sebou velmi úspěšné období. Minulé pondělí vyhrál v Anglii s Chelsea soutěž rezerv a dnes vybojoval postup. "Párkrát jsem už něco vyhrál, ale aby to bylo během týdne takhle hned dvakrát, to jsem ještě nezažil. Teď budu mít měsíc volno, tak mám alespoň co oslavovat," řekl Kalas, který loni na stejném místě pomohl k postupu i sedmnáctce.

Devatenáctka je letos již třetím českým mládežnickým výběrem, který se probojoval na mistrovství Evropy. V červnu čeká šampionát jednadvacítku, sedmnáctka už má turnaj za sebou a vybojovala tam účast na mistrovství světa.

Reklama