Hlavní obsah

Bosenský fotbalový svaz má nové vedení

SARAJEVO

Fotbalisté Bosny se s největší pravděpodobností budou moci po dvouměsíční suspendaci vrátit na mezinárodní scénu. Vedení bosenského svazu dnes v Sarajevu velkou většinou schválilo svůj nový status, jenž by měl uspokojit FIFA i UEFA, které 1. dubna Bosnu vyřadily z mezinárodních soutěží.

Foto: ČTK

Bosenští fotbalisté se mohou vrátit do mezinárodních soutěží

Článek

Důvodem suspendace byla neschopnost svazu dohodnout se na novém systému vedení. FIFA ani UEFA už nechtěly akceptovat rotační prezidentský model, na jehož základě se střídalo po 18 měsících vždy trio šéfů. Trojici vždy tvořil striktně podle etnických principů jeden Srb, Chorvat a muslim. Svaz navíc řídily dvě frakce: jednu ovládali bosenští Srbové a druhou Bosňané společně s bosenskými Chorvaty.

Po schválení standardního vedení svazu by nic nemělo stát v cestě návratu Bosny do mezinárodních soutěží, především tedy do kvalifikace o mistrovství Evropy. V ní svěřence trenéra Safeta Sušiče čeká 3. června Rumunsko a o čtyři dny později Albánie. V tabulce skupiny D patří Bosně se ziskem sedmi bodů ze čtyř zápasů čtvrté místo.

Reklama

Související témata: