Hlavní obsah

Australský poslanec chce po FIFA vrátit milióny dolarů za marný boj o pořádání MS

Australský zákonodárce Nick Xenophon požaduje po Mezinárodní fotbalové federaci FIFA vrátit téměř 46 miliónů australských dolarů, které země vynaložila za kandidaturu na uspořádání MS v roce 2022. Důvodem jsou na povrch vyplouvající machinace a korupční skandály, které volbu provázely.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podezření z korupce čelí i šéf FIFA Sepp Blatter.

Článek

Austrálie vynaložila na kandidaturu 45,6 miliónu australských dolarů (asi 844 miliónů korun) a byla považována za hlavního favorita. Nakonec ale vyhrál překvapivě Katar před Spojenými státy, Jižní Koreou a Japonskem, přičemž Austrálie skončila překvapivě úplně poslední s jediným hlasem z celkem 22 možných, což znamenalo vyřazení už v prvním kole volby.

"Austrálie utratila téměř 46 miliónů, aby učinila nabídku, která ale kvůli úplatkům za hlasy vlastně neměla nikdy šanci na úspěch," vysvětlil své pohnutky Xenophon.

V prohlášení nazvaném "Červená karta pro FIFA" Xenophon kromě jiného uvádí, že Austrálie by se měla zdržet jakýchkoliv případných nabídek na kandidaturu a výdajů sahajících do kapes daňových poplatníků až do té doby, než skončí vyšetřování FIFA.

"Ukázalo se, že korupce a velmi diskutabilní chování sahá až k samému jádru FIFA. A nyní slyšíme dokonce i o tom, že se měla úplatky ovlivňovat i volba hlavy FIFA," poukázal Xenophon na nejnovější skandály doprovázející volbu nového předsedy FIFA, která se uskuteční ve středu.

"Samotný fakt, že korupce je podle všeho ve FIFA velmi rozšířená, by měl stačit k tomu, abychom dobře zvážili investování miliónů dolarů na věci, ve kterých nelze uspět. Jak může FIFA zajistit čestnost výběru, když její nejvyšší představitelé jsou sami zapletení do korupce? Dokud nebude vyšetřování u konce, neměla by Austrálie vynakládat peníze na pokusy ucházet se v budoucnu o pořádání mistrovství světa," myslí si Xenophon.

Lítal v tom i Blatter

Pověst FIFA za poslední období výrazně utrpěla. Vedle podezření, že Katar získal pořadatelství MS 2022 díky úplatkům členům výkonného výboru, neunikl podezření z korupce ani samotný prezident Sepp Blatter, jehož ale v neděli Etická komise Mezinárodní fotbalové federace očistila. Kvůli podezření z uplácení ovšem dočasně suspendovala jeho bývalého protikandidáta ve středečních volbách Mohameda bin Hammáma a viceprezidenta Jacka Warnera.

"Je mi líto, že v posledních dnech a týdnech obraz FIFA v očích fanoušků velmi utrpěl," připustil nelichotivou situaci Blatter.

Bin Hammám je podezřelý, že se v polovině května sešel s lídry konfederace pro Severní a Střední Ameriku CONCACAF v čele s Warnerem a snažil se je před prezidentskou volbou ovlivnit úplatkem 40 tisíc dolarů.

Dvaašedesátiletý Katařan, jenž stojí v čele asijského fotbalu, to popřel a zároveň obvinil Blattera, že o schůzce věděl, ale nic nepodnikl a možné uplácení nenahlásil.

Jen pár hodin před zasedáním etické komise Bin Hammám svoji kandidaturu na post prezidenta FIFA stáhl. Před volbou tak zůstal jediný kandidát - současný předseda Blatter, který je v čele FIFA již od roku 1998.

Reklama

Související témata: