Hlavní obsah

Zlatý míč pošesté Čechovi, Sympaťákem ligy zvolen gólman Vaniak

PRAHA

Překvapení se nekonalo. Legionář ve službách londýnské Chelsea Petr Čech se stal podle očekávání vítězem XV. ročníku ankety Zlatý míč ČR. Podruhé po sobě, pošesté celkem, čímž se vyrovnal držiteli evropského Zlatého míče Pavlu Nedvědovi, jenž v tuzemsku vyhrál rovněž šestkrát. V rámci slavnostního večera, jenž proběhl v předvečer odletu české reprezentace na turnaj do Japonska v dejvickém hotelu Praha, došlo i na Sympaťáka ligové sezóny. Jím zvolili čtenáři Sport.cz slávistického gólmana Martina Vaniaka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Čech s trofejí pro vítěze Zlatého míče České republiky

Článek

Patnáctá korunovace českého fotbalového krále měla tentokrát jinou režii, než v letech předchozích. Byla totiž zakomponována do Letního večeru fotbalu, v jehož rámci došlo nejen na vyhlášení Zlatého míče, ale i doprovodných anket, které pořádaly redakce celostátních deníků, rozhlasu, televize a internetových portálů. Kromě Zlatého míče se tak rozdělovalo sedmnáct dalších cen. Tu nejcennější - tedy Zlatý míč - získal Petr Čech, nejvíce trofejí si však odnášel kapitán a dirigent mistrovské Plzně Pavel Horváth.

Čech suverénem

Ve Zlatém míči vedl Petr Čech suverénně už po podzimu, v jarní části pak svůj náskok před konkurenty ještě zvýšil. Stal se tak vítězem ankety již pošesté v její patnáctileté historii a vyrovnal se tak Pavlu Nedvědovi. Jeho náskok před druhým v pořadí Pavlem Horváthem čítající přes osm set bodů je úctyhodný.

Kapitán Viktorie Plzeň Pavel Horváth na druhém místě trumfnul všechny další legionáře. Bronzový stupínek obsadil Tomáš Rosický oblékající barvy Arsenalu, jenž se stal držitelem Zlatého míče před devíti lety a společně s Patrikem Bergrem (vítěz v roce 1999) a Jiřím Němcem (vítěz prvního ročníku v roce 1997) tak narušili hegemonii Čecha a Nedvěda. I když toho Rosický po kvalifikačním utkání české reprezentace ve Španělsku už v Premier League na ostrovech už moc nenahrál a i v současnosti laboruje s trhlinou ve svalu, body mu stačily na třetí příčku.

V první jedenáctce figuruje devět fotbalistů působících v zahraničí a jen dva z domácí ligy - kromě Pavla Horvátha i jablonecký David Lafata, který se stal s 19 góly králem ligových střelců, za což si odnesl také další ocenění Klubu sportovních novinářů, jenž Zlatý míč pořádá. Celkem se na hlasovacích lístcích objevilo 62 jmen.

Výsledky XV. ročníku ankety Zlatý míč ČR
1.Čech PetrFC Chelsea1720
2.Horváth PavelViktoria Plzeň903
3.Rosický TomášFC Arsenal809
4.Plašil JaroslavGirondins Bordeaux694
5.Hübschman Tomᚊachtar Doněck685
6.Necid TomášCSKA Moskva650
7.Ujfaluši TomášAtlético Madrid566
8.Kadlec MichalBayer Leverkusen539
9.Pospěch ZdeněkFC Kodaň447
10.Baroš MilanGalatasaray Istanbul260
11.Lafata DavidFK Jablonec257
Další pořadí: 12. Pekhart (Jablonec/Sparta) 188, 13. Jarošík (Real Zaragoza) 148, 14. Řepka (Sparta) 145,15. Štajner (Liberec) 137, 16. Kozák (Lazio Řím) 127, 17. Morávek (Kaiserslautern) 123, 18. Petržela (Plzeň) 116, 19. R. Hubník (Hertha Berlín) 102, 20. Rezek (Plzeň) 93 bodů. Celkem se na hlasovacích lístcích objevilo 62 jmen.

Redakce Sport.cz vyhlašovala během Letního večera fotbalu Sympaťáka ligy, o němž rozhodovali samotní čtenáři. Do poslední chvíle sváděli boj o primát plzeňský kapitán Pavel Horváth, slávistický gólman Martin Vaniak, jeho brankářský kolega Radek Sňozík z Bohemians, bavič tribun ze Slovácka Petr Švancara a letenský kanonýr Leonard Kweuke.

Šestnáct tisíc hlasovalo o Sympaťákovi

Navrch měl nakonec v hlasování více něž šestnácti tisíc čtenářů slávistický veterán Maertin Vaniak, jenž po posledním ligovém utkání letošního ročníku s Bohemians ohlásil konec aktivní kariéry, před Horváthem a Kweukem.

Sympaťák ligy Martin Vaniak s rodinoufoto: Právo/Petr Hloušek

„Na každou individuální cenu jsem pyšný, protože jde o ocenění mé práce. Nejvýš stavím Cenu Františka Pláničky pro nejlepšího českého brankáře v roce 2002. Jednou jsem byl v této anketě druhý a dvakrát třetí. A v roce 2004 jsem se stal mistrem světa v chytání přímých kopů,“ přemýšlel Martin Vaniak při přebírání ceny, kam trofej Sympaťáka v hierarchii osobních úspěchů zařadit.

Nejvíce cen si odnesl Horváth

Redakce Práva vyhlašovala nejlepšího gólmana uplynulé ligové sezóny, jímž se stal Vaniakův konkurent Radek Sňozík z Bohemians. Nejvíce trofejí si ovšem odnesl z pondělního večera kapitán plzeňských mistrů Pavel Horváth, jenž byl vyhlášen Králem ligových trávníků a zároveň i nejlepším záložníkem ligy, získal cenu určenou pro Baviče tribun a pochopitelně figuroval i Jedenáctce sezóny, kterou vede nejlepší trenér ligy Pavel Vrba.

Vítězové anket ročníku Gambrinus ligy 2010-2011
NEJLEPŠÍ BRANKÁŘ (Právo)
Radek Sňozík (Bohemians 1905).
NEJLEPŠÍ OBRÁNCE (Blesk)
David Limberský (Plzeň)
NEJLEPŠÍ ZÁLOŽNÍK (MfDnes)
Pavel Horváth (Plzeň)
NEJLEPŠÍ STŘELEC (KSN ČR)
David Lafata (Jablonec)  za 19 gólů
SYMPAŤÁK LIGY (Sport.cz)
Martin Vaniak (Slavia)
NEJEPŠÍ TRENÉR (Lidové noviny)
Pavel Vrba (Plzeň)
KRÁL LIGOVÝCH TRÁVNÍKŮ (deník Sport)
Pavel Horváth (Plzeň)
FAIR PLAY (ČTK)
Martin Vaniak (Slavia)
NEJLEPŠÍ CIZINEC (idnes)
Léonard Kweuke (Sparta).
NEJHEZČÍ GÓL LIGY (Radio Impuls)
Ondřej Vaněk (Jablonec), ve 24. kole do sítě Č. Budějovic.
BAVIČ TRIBUN (Aha!)
Pavel Horváth (Plzeň)
OBJEV SEZÓNY (Česká televize)
Léonard Kweuke (Sparta)
NEJLEPŠÍ FANOUŠCI (ČR1 Radiožurnál)
1. FC Slovácko
JEDENÁCTKA SEZÓNY (deník Sport)
Miroslav Filipko (Slovácko) - František Rajtoral, David Bystroň (oba Plzeň), Tomáš Janotka (Olomouc), David Limberský (Plzeň) - Milan Petržela, Pavel Horváth, Petr Jiráček (vš. Plzeň), Jiří Štajner (Liberec) - Jan Rezek (Plzeň), David Lafata (Jablonec)
KŘIŠŤÁLOVÁ PÍŠŤALKA, nejlepší rozhodčí (Gól)
Pavel Královec
KŘIŠŤÁLOVÝ PRAPOREK, nejlepší asistent (Gól)
Miroslav Zlámal

Reklama