Hlavní obsah

Korupce ve FIFA: Kataru bylo MS ve fotbale koupeno, napsal generální sekretář

PRAHA

Generální sekretář FIFA Jerome Valcke potvrdil, že jeho email, v němž se zmiňuje o tom, že pořadatelství mistrovství světa v roce 2022 “koupil” Mohamed Bin Hammam pro Katar, je pravý. Email zveřejnil viceprezident FIFA Jack Warner poté, co byl dočasně suspendován etickou komisí pro vážná obvinění z korupce.

Foto: Fahad Shadeed , Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter

Článek

Bin Hammám čelí obvinění, že se pokusil ovlivnit lídry federace CONCACAF pro Severní a Střední Ameriku v čele s Warnerem, aby pro něj hlasovali při volbě prezidenta FIFA. Katařan, jenž stojí v čele asijského fotbalu, jakékoliv ovlivňování popírá, ale před volbou svoji kandidaturu stáhl. Jediným kandidátem tak zůstává současný prezident Sepp Blatter.

Podle Warnera ve Valckeho emailu stojí: “Co se týče MBH (Mohameda Bin Hammama), nechápu proč kandidoval. Jestli si myslel, že má opravdu šanci, nebo to byla extrémní cesta, jak ukázat, že opravdu hodně nemá rád JSB (Blattera). Nebo si myslel, že si může koupit FIFA stejně tak, jako si koupil mistrovství světa.”

Bin Hamman na Valckeho slova reagoval pro britskou stanici BBC: “Musíte se zeptat Jeroma Valckeho, co tím myslel. Nevím, proč tohle psal. Kdybych platitl peníze za Katar, museli byste se ptát dalších třinácti lidí, kteří rovněž hlasovali pro Katar.” Na otázku, zda jsou Valckeho slova pravdivá, Katařan odpověděl: “A co myslíte vy?”

“Šlo o soukromou poštu. Budeme o tom ještě diskutovat. V emailu se mě ptal, zde si to přeji (aby Bin Hammam kandidoval). Řekl mi, že bych měl požádat Bin Hamama, aby se stáhl,” vysvětlil Valcke.

Zároveň sdělil, že Warner publikoval jen části emailu a popřel tvrzení Warnera a Bin Hammama, že by ovlivňoval etickou komisi proti nim. “Poprvé jsem potkal předsedu etické komise včera v 5 hodin, než šel na tiskovou konferenci. S nikým z komise nemám žádné kontakty,” bránil se Valcke.

Reklama