Hlavní obsah

Anglie vyzvala FIFA k odložení prezidentských voleb

Anglická a skotská Fotbalová asociace (FA) vyzvaly kongres FIFA k odložení středečních prezidentských voleb. Důvodem jsou obvinění z korupce předních činovníků federace včetně současného šéfa Seppa Blattera a jeho bývalého protikandidáta Mohameda bin Hammáma.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

"Události posledních dnů nás v našem postoji jen utvrdily, a proto žádáme ostatní fotbalové svazy, aby nás podpořily ve dvou věcech," uvedl v prohlášení na oficiálním webu předseda FA David Bernstein.

"Zaprvé chceme odložit volbu a umožnit tak, aby byl výběr kandidátů důvěryhodný a mohl se objevit důstojný protikandidát. Za druhé bychom rádi stanovili nezávislou komisi, která by FIFA navrhla změny v jejím řízení a struktuře," dodal britský funkcionář. Aby mohla být volba odložena, musely by pro to hlasovat tři čtvrtiny kongresu, který má 208 členů.

Bernstein také zopakoval, že Anglie v případné volbě kvůli nedůvěře v bezúhonnost kandidátů a neprůhledným praktikám ve vedení FIFA hlasovat nebude.

Anglickou FA podpořila také mezinárodní organizace Transparency International (TI) bojující s korupcí. "Měli by volbu odložit, všechno pořádně pročistit a teprve po nějakém čase volit znovu," řekla agentuře Reuters Sylvia Schenková z TI. "Pochybuji, že to dokážou vyřešit interně. Už se o to pokusili několikrát, a vždycky selhali. Ty poslední případy se nedostaly na veřejnost díky práci etické komise, ale hlavně díky médiím," dodala.

Podle odbornice TI na sport by pomohlo omezení funkčního období prezidenta FIFA. "Když máte ve funkci někoho velmi dlouho, bude všechny příliš dobře znát... Proto je lepší mít kratší funkční období," uvedla Schenková. Blatter vede FIFA od roku 1998.

Podobně mluvil také jeden z členů etické komise FIFA Les Murray. Podle australského funkcionáře potřebuje federace rozsáhlou reformu.

Také vedení portugalského svazu je pro omezení počtu funkčních období prezidenta FIFA. "Vždycky jsem tvrdil, že by měl být omezen počet mandátů, jinak lidé začnou zneužívat to, že jsou u moci," uvedl předseda portugalského svazu Gilberto Madail. "Navíc je větší šance chybovat, aniž by na to někdo přišel," dodal.

Korupční aféru rozpoutal Bin Hammám, který byl spolu s viceprezidentem FIFA Jackem Warnerem v neděli suspendován. Je totiž podezřelý, že se kvůli volbě pokusil podplatit lídry konfederace pro Severní a Střední Ameriku CONCACAF v čele s Warnerem.

Katarský funkcionář obvinění odmítl. Z prezidentských voleb odstoupil, zároveň však obvinil Blattera, že o možném uplácení věděl, ale nic nenahlásil. Šéf FIFA kvůli tomu musel před etickou komisi, ta ho však očistila. Tím však aféra neskončila; krátce nato se objevily informace, že Katar si koupil volbu pořadatelství mistrovství světa v roce 2022.

Proti Bin Hammámově suspendaci se už postavily některé asijské svazy a asi deset z jejich 46 zástupců na kongresu FIFA se prý rozhodlo středeční volbu bojkotovat. Něco podobného učinili představitelé Asie při kongresu v roce 1999 kvůli počtu účastnických míst na mistrovství světa.

Protest proti suspendaci předsedy CONCACAF Warnera chystaly i zástupci karibského fotbalu, Warner je však dopisem vyzval, aby tak nečinili, a nabádal je, že mohou svobodně volit i pro Blattera, na jehož podpoře se shodli před vypuknutím skandálu. Učinil tak i přesto, že ještě v pondělí vyzýval k ukončení Blatterovy vlády. "Nabádám vás bratři a sestry z Karibského fotbalového svazu, abyste upustili od jakýchkoli protestních akcí," napsal Warner v dopise.

Bez ohlasu nezůstala aféra ani u sponzorů. Znepokojení vyjádřila čtveřice velkých partnerů FIFA společnost Adidas, Coca-Cola, Emirates Airline a Visa.

Reklama