Hlavní obsah

Bývalí hráči Bohemians odmítli u soudu vypovídat, měli obavu ze stíhání

OLOMOUC

Před olomouckým okresním soudem ve středu odmítli vypovídat bývalí hráči Bohemians Praha, kteří měli svědčit v případu údajné úplatkářské aféry se Sigmou Olomouc. Fotbalisté Marek Kincl i Roman Dobeš to soudu zdůvodnili obavou z trestního stíhání.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Sport.cz

Zvrat do jednání soudu přinesl bývalý sportovní šéf Jiří Kubíček.

Článek

Z korupce ve fotbale je obžalována čtveřice mužů. Důvodem údajného úplatku ve výši 300 tisíc korun měla být snaha, aby v závěrečném kole předminulé sezóny první ligy Pražané v Olomouci prohráli a domácí si tak mohli vybojovat postup do Evropské ligy. Dva roky starou kauzou se bude soud zabývat také ve středu odpoledne. Rozsudek podle soudce Aleše Vašků ale rozhodně nepadne.

Bývalý fotbalista Bohemians Praha Dobeš u soudu nejprve svědčit odmítl. Uvedl, že má strach z trestního stíhání. "Ti, co podávali vysvětlení na policii, jsou dnes obžalovaní," řekl soudci. Nakonec však vypovídat musel. Soudce totiž poukázal na to, že na policii s tím problémy neměl, a pohrozil mu pokutou ve výši až 50 tisíc korun.

Dobeš potvrdil pražskou verzi

Dobeš nakonec u soudu potvrdil pražskou verzi. Právě jemu jako prvnímu údajně zazvonil kvůli nabídce úplatku telefon. Kontaktovat jej měl olomoucký brankář Petr Drobisz, s kterým se znal z dřívějšího společného působení. Dobeš vypověděl, že mu předal kontakt na spoluhráče Miroslava Obermajera, a tím to pro něj skončilo. Do zápasu se Sigmou v osudný den šli podle něj hráči naplno.

Obavu ze stíhání vyslovil před soudem také další fotbalista a tehdejší hráč Bohemians Marek Kincl. "Bojím se, že bych byl stíhán," prohlásil před soudem. Jeho svědectví nakonec nezaznělo. Na rozdíl od Dobeše totiž Kincl nevypovídal ani na policii.

Situace využil bývalý prezident Bohemians Praha Karel Kapr, který sedí na lavici obžalovaných. Poukázal na to, že právě tyto obavy v případu vypovídat byly jedním z důvodů, proč s oznámením kauzy několik měsíců otálel.

Kapr prý sháněl výpisy hovorů

U soudu Kaprovu několikaměsíční prodlevu podpořil také bezpečnostní manažer Bohemians Praha Jaroslav Vlasák. Uvedl, že ačkoliv léta pracoval jako policista a měl známé na protikorupčním oddělení, nevěděl prý, jak s úplatkem naložit. Kapr peníze od hráčů převzal v květnu 2009, pokus o uplácení však oznámil až v březnu loňského roku. Celou dobu se prý snažil opatřit důkazy, například výpisy z telefonních hovorů.

"Nikdo si s tím nevěděl rady, čas utíkal. Bohužel jsem asi zklamal. Dopadlo to tak, jak dopadlo," uvedl Vlasák. "Bál jsem se, že když to oznámí, spustí se lavina. Neměli jsme jistotu, že naši hráči z toho necouvnou," popsal Vlasák.

V kauze se zodpovídají Drobisz, Kapr a tehdejší hráči střížkovského klubu Obermajer a David Zoubek. Žalobce obžaloval Drobisze z podplácení, Kapra, Obermajera a Zoubka z přijímání úplatku. Drobisz podle žalobce telefonicky kontaktoval hráče z protistrany a nabízel jim 300 tisíc korun za to, že ovlivní fotbalové utkání ve prospěch Sigmy. Krátce po odehrání utkání obžalovanému Obermajerovi hotovost podle státního zástupce předal.

Hráči převzetí peněz potvrdili, uvedli však, že to bylo na pokyn majitele klubu. Kapr se hájí, že peníze převzal proto, aby odhalil korupci.

Zvrat v případu přinesl během úterního jednání bývalý sportovní šéf fotbalistů Sigmy Olomouc Jiří Kubíček, který obvinil ze zosnování úplatkářské aféry trenéra Zdeňka Psotku a ředitele klubu Jaromíra Gajdu. Soudu předal nahrávky, které si tajně pořídil při rozhovoru s pokladníkem klubu. Soudce je zatím nepustil. Podle právního zástupce olomouckého klubu Petra Konečného může stát za jednáním Kubíčka to, že se s ním klub dosud finančně nevyrovnal. Ten to však popírá.

Olomouci hrozí vyřazení z ligy

Případem se možná znovu začne zabývat disciplinární komise fotbalového svazu, která už loni v kauze potrestala Bohemians Praha za nespolupracování při vyšetřování případu. Olomouc v kauze zatím na svazové půdě trestána nebyla. Tiskový mluvčí ČMFS Jaroslav Kolář řekl, že komise ve čtvrtek rozhodne o dalším postupu a také o tom, zda případ znovu otevře. Pokud by se podle něj prokázalo, že se Sigma pokusila uplácet, mohlo by jí hrozit i vyřazení z nejvyšší soutěže.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín