Hlavní obsah

Český kejklíř volební kongres FIFA začal, velký mág Blatter při něm zase triumfoval

Zdeněk PavlisSport.cz

Kejklířskými kousky jedenadvacetiletého českého žongléra Alana Šulce volební kongres FIFA v Curychu začal, v kejklířskou show pětasedmdesátiletého Seppa Blattera se proměnil. V jeho triumf také, samo sebou. Před kongresem ho kritizovali, z korupce vinili, před etickou komisi ho postavili, ale on se všem stejně vysmál a vládu nad světovým fotbalem si ještě víc upevnil. Při závěrečném hlasování o novém prezidentovi FIFA pro něho zvedlo ruku 186 delegátů a jen sedmnáct se jich zdrželo hlasování. Proti nebyl z 203 přítomných členských zemí FIFA vůbec nikdo.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Spokojený úsměv na tváři staronového prezidneta FIFA Seppa Blattera (vlevo), v roli gratulanta německá fotbalová legenda Franz Beckenbauer. V pozadí šéf UEFA Michel Platini.

Článek

Nesvrhli ho. Ani nemohli, protože Blatter proměnil curyšský kongres opět v one mane show. Výřečný, teatrálními gesty oslňující, náklonností Afriky a Asie, které pomohl sesadit katarského vůdce a svého protikandidáta Bin Hammáma si jistý, i když i jeho vinili, že přinejmenším přehlížel  korupční praktiky. Samo sebou i samolibý, své já prezentující a poukazující na to, že jedině on je schopen vyvést loď světového fotbalu z bouře, v níž se ocitla.

Jen já jsem kapitán, hřímal Blatter

„Jsem kapitánem, který v období tak těžkém pro FIFA bouři zdolá. Nejenže se pyramida třese, ale naše loď nabrala i trochu vody. Udělám všechno, abychom se už nikdy neocitli v této nedůstojné situaci,“ hřímal Blatter po týdnu, kdy se svět fotbalu ponořil do velkého skandálu plného korupce, uplácení, kupování hlasů i pořadatelství světových šampionátů.

Vítězné gesto staronového prezidenta FIFA Seppa Blattera. Jediný kandidát dostal 186 z 203 možných hlasů.foto: Reuters/Christian Hartmann

Katařan chce bránit jméno a čest

Katařan Bin Hammám šéfující Asii za to zaplatil odstavením z funkce, i když dál tvrdí, že spiknutí je zosnované, neboť se odvážil jako protikandidát postavit Blatterovi.

„Budu bojovat za svá práva, protože nikdy nepřijmu, jak bylo poškozeno mé jméno a pověst. Z toho, co se událo v posledních dnech, jsem velice zklamaný a smutný,“ ozval se suspendovaný Bin Hammám nařčený z toho, že si během volební kampaně kupoval hlasy, opětovně před Blatterovým potvrzením ve funkci.

Ani princ Anglii nepomohl

Nic platné mu to nebylo. Fotbalové Anglii její vzdor rovněž nepomohl, i když ji podpořil i princ William. I on se přidal k zástupcům své země ve FIFA, kteří požadovali, aby volba prezidenta byla odložena na neurčito, než se skandály objasní, najde se protikandidát k Blatterovi a oba budou mít čas na novou kampaň.

Argentinský viceprezident  a šéf finančního výboru FIFA Julio Grondona se do Angličanů pustil, delegáti Demokratické republiky Kongo, Haiti a některých dalších zemí se přidali a začali Anglii kázat o demokracii.

Piráti, vraťte nám Falklandy, hřímal Argentinec

„Vraťte nám Falklandské ostrovy, které nám patří, a já vás podpořím,“ sarkasticky napadl Angličany a přidal: „Vidím to na každém kongresu. Mají zvláštní privilegia, čtyři členské země a funkci viceprezidenta, ale pořád si stěžují. Opusťte rodinu FIFA,“ vyzval přímo anglické zástupce a nazval je piráty. Přitom přiznal, že při skandálním hlasování o dějišti mistrovství světa v roce 2022 podpořil Katar, který si hlasy údajně kupoval. „Ano, udělal jsem to, protože dát hlas USA by bylo totéž jako hlasovat pro Anglii,“ potvrdil.

„FIFA patří 208 národním svazům  a nikoli jednomu, jež navíc hledá řešení v parlamentu a za pomoci médií,“ narážel prezident fotbalového svazu Demokratické republiky Kongo Selemani Omari na to, že se neúspěšná kandidatura Anglie na pořádání mistrovství světa dostala i na půdu parlamentu.

Sponzoři jen pohrozili

Blattera, který vládne FIFA již od roku 1998, nijak nevyvedlo z míry ani to, že znepokojení nad skandály a korupcí vyjádřili i velcí sponzoři Coca cola, Adidas, Visa a letecká společnost Emirates, které do pokladny FIFA odvádí miliardy dolarů.

„Žádáme FIFA, aby učinila všechny nebytné kroky k vyřešení problémů, jež se objevily,“ apeloval na vedení světového fotbalu mluvčí FIFA. „Není to dobré pro fotbal, pro FIFA, ani pro její partnery,“ přidal se Adidas, nicméně potvrdil, že oficiálním sponzorem mistrovství světa 2014 v Brazílii zůstává.

Předseda FIFA Sepp Blatter (vlevo) při pražské návštěvě s předsedou ČMFS Ivanem Haškem.foto: Právo/Jan Handrejch

Ani papežové nevládnou tak dlouho

Blatter se všeho vymanévroval se svou charakteristickou kejklířskou dovedností. Už když se dopoledne postavilo 172 delegátů proti tomu, aby se volby odložily a jen sedmnáct se jich zdrželo hlasování, věděl, že má vyhráno. A když pak slíbil, že vytvoří řešící komisi, jež bude dohlížet nad transparentností ve FIFA, že předsedu etické komise budou volit samotní delegáti a že pořadatele příštích světových šampionátů určí svými hlasy všech 208 delegátů z jednotlivých členských zemí, byl jeho triumf dokonán.

Proti jeho zvolení nehlasoval vůbec nikdo, takže Blatter se stal vládcem nad světovým fotbalem již počtvrté. Od roku 1904, kdy byla FIFA založena, teprve osmým v pořadí. Však se také v zákulisí kongresu mluvilo o tom, že ani vláda papežů netrvá déle. Jen mimochodem – od roku 1904 se na Svatém stolci vystřídalo devět papežů, zatímco světový fotbal  vedlo jen osm mužů.

Reklama

Související témata: