Hlavní obsah

Vypadnou Hanáci z ligy? Zatím dostali pokutu, disciplinárka rozhodne 27. června

zp, dosSport.cz

Případ údajné korupce v českém fotbale se zatím nerozhodl. Disciplinární komise potrestala Olomouc pokutou 300 tisíc korun za neúčast tří předvolaných zástupců Sigmy trenéra Zdeňka Psotky, asistenta Martina Kotůlka a bývalého pokladníka Ladislava Římského na čtvrtečním zasedání komise, která znovu otevřela kauzu údajné korupce v předloňském duelu posledního ligového kola s Bohemians Praha. V kauze by měla definitivně rozhodnout na mimořádném zasedání 27. června.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Šéf olomouckého fotbalového klubu Jaromír Gajda odchází z jednání disciplinární komise ČMFS.

Článek

Disciplinárka zároveň Psotkovi, Kotůlkovi, šéfovi Olomouce Jaromíru Gajdovi a brankáři Petru Drobiszovi, který měl před dvěma lety údajně předat 300 tisíc korun hráčům Bohemians, s okamžitou platností zastavila činnost.

Před civilním soudním senátem obvinění vznesl, na olomouckého trenéra Zdeňka Psotku a šéfa fotbalové Sigmy Jaromíra Gajdu ukázal. Svou výpovědí někdejší sportovní ředitel Olomouce Jiří Kubíček naznačil, že při ligovém střetnutí Hanáků s Bohemians v předloňské sezóně k uplácení skutečně dojít mohlo. Teď si ho předvolal i Goldův strahovský tribunál, aby svědectví zopakoval před disciplinární komisí a případně ho doložil audionahrávkou rozhovoru s bývalým pokladníkem klubu Ladislavem Římským. Pak bude na Goldovi a jeho mužích, aby konali.

Někdejší olomoucký sportovní ředitel na Strahově skutečně vypovídal. Stejně jako před soudem. I do poznámek nahlížel, audionahrávku inkriminovaného rozhovoru s klubovým ekonomem a pokladníkem Ladislavem Římským měl pochopitelně rovněž po ruce.

"Nahrávka byla pořízena 7. května 2010 v 8.36, tedy v den, kdy jsem se rozhodl, že ze Sigmy odejdu a kdy jsem mnohé věci prohlédl a pochopil. A pořídil jsem ji jen pro svou obranu. Nikdy bych ji nedal z ruky, kdybych nemusel vypovídat před soudem," vysvětloval Jiří Kubíček, proč audionahrávku svého rozhovoru s bývalým ekonomem a pokladníkem olomoucké Sigmy Římským zveřejnil.

Kubíček: Své svědectví jsem jen zopakoval

"Před soudem mě grilovali hodinu a čtvrt, před disciplinárkou to bylo o dvacet minut kratší," potvrdil Jiří Kubíček, že za svými slovy dál stojí a že je zopakoval. A to přesto, že od olomouckého soudu doputovalo na Strahov doporučení, aby svědci nebyli Goldovým tribunálem vyslýcháni do doby, než 23. června znovu předstoupí před soud.

"Já zmíněné doporučení nerespektoval, protože obálku se zeleným pruhem jsem nedostal. Olomoučtí fotbaloví funkcionáři ale zřejmě budou mlčet," pravil Kubíček, když opouštěl Strahov.

"V Olomouci jsem teď za banditu, pro některé své přátele za hrdinu," shrnul reakce, jimiž je na Hané zahrnován po té, co obvinil trenéra Zdeňka Psotku, že se souhlasem šéfa Sigmy Gajdy zinscenovali kauzu zavánějící korupcí.

Svá tvrzení doložil i lejstry

Vyvrátil přitom tvrzení činovníků Sigmy i jejich právníka, že Římský v den, kdy si Kubíček nahrávku pořizoval, už nebyl pokladníkem klubu a nemohl tudíž zmiňovaných peníze vyplatit.

Jiří Kubíček přichází na jednání disciplinární komise na Strahově.foto: ČTK/René Volfík

"Byl jsem sportovním ředitelem a místopředsedou klubu a tudíž jsem disciplinární komisi předložil organizační řád z té doby, v němž je uvedeno rozdělení funkcí černé na bílém," pravil a papír opravdu ukázal.

Stejně tak vyrukoval s dopisem, v němž sděluje vedení akciové společnosti, jíž olomoucký klub patří, že své akcie prodávat nehodlá. "Tohle písmo jasně popírá jejich tvrzení, že jsem se je pokoušel a pokouším audionahrávkou a svým svědectvím vydírat, abych dostal co nejvíc peněz," smál se obviněním, jimiž činovníci Sigmy přešli do protiútoku.

Bude losování ligy odloženo?

Pro vedení fotbalu, resp. ligové soutěže přinesl na Strahov i jeden recept. "Maximálně oddálit rozlosování nového soutěžního ročníku, protože by bylo nelogické přenášet tresty z předminulé sezóny do nové soutěže," prozrazoval, jaké řešení nabídl.

Pro nejvyšší domácí soutěž je totiž klíčovým datem 24. červen. Ten den zasedne v Praze Ligové shromáždění, jež by mělo schválit výsledky uplynulého ročníku nejvyšší soutěže a rozlosovat novou sezónu. Pokud by se do tohoto data podezření z korupce vůči Olomouci potvrdilo, hrozí hanáckému klubu jako maximální možný trest vyloučení z ligy. Když verdikt nezazní, budou se tresty přenášet do další sezóny.

"Odložení losování je plně v kompetenci Ivo Lubase, šéfa oddělení pro profesionální fotbal," poukázal Jiří Golda, předseda disciplinárky.

Jiří Kubíčekfoto: Sport.cz/Ondřej Lazar Krynek

"Nemyslím, že by 23. června u okresního soudu v Olomouci zazněl konečný verdikt. Už proto, že je předvoláno sedmadvacet svědků," tvrdí Kubíček, který je na onen den rovněž předvolán.

Strahovský fotbalový tribunál má případ Olomouc rozhodnout na svém mimořádném zasedání 27. června. "Nenechám se vtáhnout do bahna, nemusíme čekat na rozhodnutí soudu. Jestliže se uplácelo a byly porušeny fotbalové řády, rozhodneme již na mimořádném zasedání," předeslal Golda po skončení čtvrtečního jednání.

Někdejší místopředseda fotbalového svazu a zároveň Sigmy Olomouc Jiří Kubíček naznačil, že by celá aféra nutně nemusela skončit vyloučením Sigmy z ligy.  "Škála trestů je přece různá," zaspekuloval.

Případ může otřást celou ligou. Pověstí českého fotbalu také, to se ví. Pokud se totiž potvrdí slova bývalého sportovního ředitele Sigmy Olomouc Jiřího Kubíčka, že trenér Zdeněk Psotka se souhlasem předsedy klubu Jaromíra Gajdy zosnoval v předloňském roce plán, jak uplatit hráče střížkovských Bohemians, aby jejich mužstvo vyhrálo a dostalo se do pohárové Evropy, spatří světlo světa aféra, jež si v ničem nezadá se sedm let starou kauzou Žižkova a Synotu.

Gajda hájil sebe i celou Sigmu

Jak se dalo očekávat, Gajda na Strahově odmítl roli organizátora uplácení. "Hájil jsem sebe i klub. Nejde mi do hlavy, kdo chce fotbal v Olomouci poslat do kytek. O korupci tady ale nejde," ujišťoval olomoucký šéf poté, co jednání komise opustil.

"S naším bývalým pokladníkem Římským jsem samozřejmě o Kubíčkově nahrávce mluvil. Omlouval se mi, že se něco takového vůbec mohlo stát. A všechno popřel," líčil Gajda. "Já sám jsem těžko mohl organizovat kupování zápasu. V posledních letech jsem neměl sportovní úsek vůbec na starosti, hlavně jsem stavěl tribunu. A nařčený trenér Psotka? Nesmysl! Pracuje na sobě, je to naděje pro celý český fotbal. Jednou může být stejně dobrý jako Brückner," přesvědčoval Gajda.

Flastr dostal zatím jen Střížkov

V celé kauze byl zatím disciplinární komisí potrestán jen střížkovský klub Bohemians. Za vznesené, ale neprokázané obvinění a za to, že klub nenastoupil k ligovému zápasu s Bohemians 1905, vyměřil Goldův tribunál loni v dubnu Kaprovu Střížkovu pokutu šest miliónů korun a odebral mu dvacet ligových bodů. Majitel klubu Karel Kapr dostal navíc pokutu 300 tisíc korun a zákaz vykonávat po dva roky veškeré funkce souvisejícími se soutěžemi ČMFS.

Bývalý prezident Bohemians Praha Karel Kapr svědčil i před Okresním soudem v Olomouci. foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Pro Střížkov to byl likvidační trest, neboť po odpočtu bodů sestoupil do druhé ligy, ale protože odmítl zaplatit pokutu, neobdržel licenci a byl přeřazen až do ČFL. V té letos suverénně vede a vrátí se tak zpátky do druhé ligy.

Reklama

Související témata: