Hlavní obsah

Fiasko. Exhibice na Masopustovu počest nezajímala hvězdy ani diváky

PRAHA

Patnáct let po slavném postupu do finále EURO 1996 se část vicemistrů Evropy představila na fotbalové exhibici Legendy 2011. Český tým remizoval v pražském Edenu s výběrem Evropy 3:3. Sobotní akce, která byla vyvrcholením oslav 80. narozenin legendárního Josefa Masopusta, utrpěla tristním nezájmem diváků a záplavou omluvenek nahlášených hvězd.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Pavel Kuka (vlevo) v souboji s Robertem Mussim při exhibici fotbalových internacionálů Legendy 2011.

Článek

Gascoigne, Neville, Stoičkov, Hagi, Popescu... Nikdo z nich do Prahy nedorazil, stejně jako „Grande Paolo“ Nedvěd. Když oslavenec Josef Masopust prováděl čestný výkop hlavního zápasu, ztrácelo se v hledišti Edenu na pět stovek diváků. Celé odpoledne tak proběhlo v nefotbalové komorní atmosféře. Těžko říci, co zklamalo více - omluvenky hvězd, či nezájem fanoušků...

„Fanoušky nechápu, nevím, co rozumného na to říci. Nezískali jsme nejzvučnější hvězdy, ale výběr Evropy tvořili rozhodně kvalitní hráči. Třeba Hagi a Popescu se nám omluvili až v noci, zranili se při páteční exhibici ve Vídni,“ líčil Pavel Červený, ředitel projektu Legendy 2011.

Exhibice fotbalových internacionálů Legendy 2011 diváky do Edenu nepřitáhla.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Když se loni s aktivní kariérou loučil Vladimír Šmicer, přišlo se na podobnou exhibici bývalých hráčů Slavie a Sparty podívat 15 tisíc diváků, kteří v Edenu vytvořili vynikající atmosféru. Sobotní turnaj z tohoto pohledu skončil fiaskem. „Přitom prezentace byla celkem slušná. Mohli jsme udělat jednu umělou věc a tři dny před akcí rozdat lístky do škol. To jsem ale zavrhl,“ krčil rameny Červený.

Do Prahy nakonec dorazilo jen dvanáct zahraničních fotbalistů, takže výběr Evropy musel doplnit domorodec Gabriel.

Haškovi se to běhá, když mu Kuka kryje záda

„Vím, že u nás bohužel lidé na takové akce moc nechodí. Ale jsme teprve na začátku, byla to první vlaštovka,“ litoval Ivan Hašek. Šéf fotbalového svazu odehrál v útoku 2x40 minut bez střídání, teď se přesouvá do Dánska fandit jedenadvacítce v klíčovém duelu evropského šampionátu s Anglií. „Zaběhal jsem si pořádně, ale dolů jsem jít nechtěl.“ Haškovi kryl záda bývalý útočník Pavel Kuka. „Ke spokojenosti obou jsme si v poslední době vyměnili role. Já si v záloze plním defenzivu a nic nezkazím, zatímco Ivan dává jeden gól za druhým,“ usmíval se Kuka.

Střelcem zápasu byl ovšem se dvěma trefami exslávista Ulich. „Fran, Soldo, Goikoetxea - to jsou vynikající hráči. Jsem přesvědčený, že konat se taková exhibice kdekoliv venku, bude stadión plný. Škoda, tady byla mizivá propagace. Z Polska jsem doma deset dní a teprve nedávno jsem se dozvěděl, že se tady taková akce chystá,“ kroutil hlavou František Straka, kapitán českého týmu.

Legendy 2011
Česká republika - Výběr Evropy 3:3 (1:2)
Branky: 50. a 64. Ulich, 32. Němeček - 4. Fran, 31. Kodro, 67. Fanna. Rozhodčí: Krondl - Jirků, Petřík. Diváci: 500.
ČR: Vaniak - Horňák, Straka, Rada, Šmicer, Ulich, Siegl, Kuka, Němeček, Hašek, Baranek, Němec, Stracený, Vízek, Klíma, Drulák. Trenér: Josef Masopust.
Evropa: Galli, Westerveld - Mussi, Djukič, Fernández, Ašanin, Goikoetxea, Fanna, Soldo, Fran, Kodro, Lauridsen, Gabriel. Trenér: John Toshack.
Další zápasy: Sparta - Slavia 4:4, Dukla - Bohemians 1905 5:3.

Reklama