Hlavní obsah

Straka: Infrastruktura Polska je děsná a na fotbale je tam hodně nebezpečno

Třiapadesát let by mu nikdo nehádal. Na hřišti neustále tancuje na špičkách jako za mlada, žádné kilo navíc. František Straka si při sobotní fotbalové exhibici Legendy 2011 navlékl kapitánskou pásku a dovedl bývalé české hvězdy k remíze 3:3 s výběrem Evropy. Po sestupu v polské lize s Arkou Gdyně teď doma relaxuje a čeká na novou trenérskou výzvu. Nevylučuje, že se vrátí do Austrálie.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenér František Straka při utkání českých fotbalistů s Maltou.

Článek

Jako kouč jste býval vyhlášený záchranář. V Polsku vám to ale nevyšlo, přišel jste dva měsíce před koncem sezóny a Gdyni už nespasil...

Nedá se nic dělat, už to přebolelo. Naskočil jsem do týmu, který nebyl složením na patřičné úrovni. Stává se to. Ne pokaždé to vyjde a jednou to přijít muselo. Už je to pro mě uzavřená kapitola.

Předtím jste skončil v Austrálii, kde váš klub Fury North Queensland neměl peníze na pokračování v první lize.

V Austrálii to byla určitě jiná práce. Skvělá práce! Škoda jen, že se na tom podepsala živelná katastrofa a kalamita, jinak bychom asi ligu udrželi. Takhle finanční prostředky na záchranu nebyly. Nevylučuji, že se jednou do Austrálie vrátím, opravdu mě to tam bavilo.

Co teď děláte?

Relaxuji. Potřebuji si drobet odpočinout. Nebyl jsem delší dobu doma, potřebuji být s rodinou a dát určité věci dohromady.

Takže žádné trenérské námluvy?

Z tuzemska se nikdo neozval, určitě signály byly z ukrajinské ligy. To je tak nějak všechno.

Trenér František Straka a brankář Zdeněk Zlámal (vpravo) na tréninku fotbalové reprezentacefoto: ČTK/Radek Petrášek

Kdo se vám z Ukrajiny ozval?

Šlo o kontakt se Simferopolem, ale momentálně je to u ledu. Zatím zmražené.

Zdá se, že jste vysazený na „exotické“ destinace...

Mám to svým způsobem v horoskopu. Jsem blíženec. Jdu svou cestou a ta je zkrátka taková.

Jak dlouho vydržíte odpočívat?

Vím, jaké to je... Všichni trenéři, včetně mě, chvíli zůstanou sedět na zadku a pak už je pomalu začnou svrbět nohy. Člověk rychle zrelaxuje. Pak už zase budu hledat další výzvu a já doufám, že ta výzva přijde. Uvidíme.

Polsko je spolupořadatelem EURO 2012. Jakým bude hostitelem?

No, bez problémů to není... Přední kluby jsou kvalitní s velkým potenciálem. Zaráží mě infrastruktura, která je v Polsku děsná. A bezpečnost na fotbale také nic moc. V mnoha případech tam bylo hodně nebezpečno.

To nejsou rok do šampionátu moc optimistické vyhlídky...

Nedokážu si představit, že se tam nějaká výprava bude přesouvat třeba 200 kilometrů. Tam 40 kilometrů jedete klidně tři, čtyři hodiny! To je šílené. Jsou tam lokality, kde jedno město končí a hned začíná druhé. Je tam minimálně dálničních úseků, cestování je nepříjemné a náročné.

Reklama

Související témata: