Hlavní obsah

FIFA má jasné důkazy o korupci Bin Hammáma a Warnera

LONDÝN

Etická komise Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) má jasné důkazy, že se kandidát na prezidenta FIFA Mohamed bin Hammám a viceprezident FIFA Jack Warner dopustili korupčního jednání. Na základě těchto důkazů byli oba už v květnu suspendováni.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Jack Warner

Článek

Trinidaďan Warner dokonce v pondělí v souvislosti s aférou rezignoval na svou funkci ve FIFA a pozici prezidenta středoamerické zóny CONCACAF. Mezinárodní federace následně jeho vyšetřování ukončila a oznámila, že ctí presumpci neviny.

Ze zprávy etické komise pod vedením namibijského soudce Petruse Damuseba podle agentury Reuters vyplývá, že Bin Hammám byl zapleten do korupce a Warner byl spolupachatel.

K pokusu o uplácení podle zprávy došlo na jednání Karibské fotbalové unie (CFU) ve Warnerově Trinidadu. "Při tomto setkání pan Bin Hammám nabídl, minimálně nepřímo a tajně, každému členovi asociace obálku obsahující 40.000 dolarů. Etická komise je přesvědčena o tom, že obviněný (Warner) o těchto platbách věděl a přehlížel je. Tyto finanční dary se dají vysvětlit pouze tak, že měly souvislost s prezidentskými volbami FIFA 1. července 2011," stojí ve zprávě etické komise.

Bin Hammám vždy korupční jednání popíral a obdobně reagoval na dnes zveřejněnou zprávu. "Nemůžu říct nic jiného než znovu odmítnout nařčení a ujistit, že jsem během mimořádného kongresu na Trinidadu nic špatného neudělal," vzkázal prostřednictvím mluvčího Katařan Bin Hammám, jenž po obvinění z uplácení odstoupil z kandidatury na funkci prezidenta FIFA, jímž zůstal Sepp Blatter.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň