Hlavní obsah

Santos poprvé od éry Pelého získal Pohár osvoboditelů

SAO PAULO

FC Santos vyhrál potřetí v historii a poprvé od éry Pelého v 60. letech Pohár osvoboditelů, jihoamerickou obdobu Ligy mistrů. Brazilský klub porazil v domácí odvetě finále 2:1 Peňarol Montevideo a po bezbrankové remíze z úvodního duelu v uruguayské metropoli mohl slavit.

Foto: Silvia Izquierdo, ČTK/AP

Útočník Santosu Neymar se raduje z branky

Článek

Gólem ve 47. minutě se na triumfu Santosu podílel jeden z největších světových talentů Neymar, v 69. minutě zvýšil Danilo. Peňarol se dostal do hry díky vlastní brance Durvala, ale ve zbývajících deseti minutách už na vyrovnání nedosáhl.

Oslavy fotbalistů Santosu brzy po závěrečném hvizdu přerušila bitka s uruguayskými soupeři, v níž si obě strany vyměňovaly rány a kopance. Strkanici musela ukončit až policie.

"Fanoušek Santosu pronikl na hřiště a provokoval nás. Měli by se naučit slavit, my jsme porážku přijali," uvedl útočník Peňarolu Alejandro Martinuccio.

Nikdo z hráčů při potyčce neutrpěl vážné zranění. I fotbalisté uruguayského celku se nakonec uklidnili natolik, že mohli přijmout medaile pro poražené finalisty. "Byl to důstojný soupeř, ale neumějí prohrávat," řekl obránce vítězného týmu Leo.

Santos získal třetí titul v nejvýznamnější jihoamerické klubové soutěži po letech 1962 a 1963, kdy vedl jeho útok mladý Pelé. Nyní je hvězdou týmu Neymar, považovaný za budoucnost brazilského fotbalu.

Titul jsme si zasloužili, žekl Neymar

"Je to nejkrásnější den mého života, zapsali jsme se do historie. Tenhle titul jsme si zasloužili, je čas na oslavy," uvedl devatenáctiletý útočník, jehož se horentními sumami zatím marně snaží získat evropské velkokluby typu Chelsea, Manchesteru United, Realu Madrid, Interu Milán či Juventusu.

Vítězství svého milovaného klubu si na stadionu Pacaembu v Sao Paulu nenechal ujít Pelé, jenž se po závěrečném hvizdu rozplakal. "Musíme poděkovat těmto mladíkům, že nám dali titul," řekla sedmdesátiletá legenda.

Třetím triumfem se Santos vyrovnal svému rivalovi FC Sao Paulo, jenž byl dosud sám nejúspěšnějším brazilským klubem v Poháru osvoboditelů. Santos se zároveň kvalifikoval na prosincové mistrovství světa klubů do Japonska.

Středeční úspěch znamenal splněný sen pro kouče Muricyho Ramalha, jenž konečně dosáhl na trofej po finálových porážkách na lavičce Sao Paula (2006) a Fluminense (2008). Týmy vedené Ramalhem získaly čtyři z posledních pěti brazilských ligových titulů, ovšem pětapadesátiletý trenér byl spíše znám svými prohrami těsně pod vrcholem v pohárové soutěži. "Čekal jsem na to hodně dlouho. Nebylo to lehké, ale konečně jsem se dočkal," oddechl si Ramalho.

Peňarol neuspěl ve své snaze vyhrát pohár poprvé po 24 letech a vyrovnat se šestým triumfem Boce Juniors. Nejúspěšnějším týmem je se sedmi tituly jiný argentinský celek Independiente.

Odveta finále fotbalového Poháru osvoboditelů:
Santos - Peňarol Montevideo 2:1, první zápas 0:0, celkově vyhrál Santos.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín