Hlavní obsah

O fotbalový Zlatý pohár se potřetí za sebou utkají USA a Mexiko

HOUSTON

O Zlatý pohár se ve finále šampionátu Severní a Střední Ameriky utkají potřetí za sebou fotbalisté Mexika a Spojených států amerických. Obhájci prvenství Mexičané se do rozhodujícího duelu probili až po prodloužení proti Hondurasu, který nakonec porazili 2:0, Američané vyřadili Panamu po výsledku 1:0.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Mexičan Javier Hernández se raduje z branky do sítě Hondurasu.

Článek

Před 70.000 diváků v Houstonu nejprve vydřel postup domácí tým a rozhodl o tom čtvrt hodiny před koncem útočník Fulhamu Clint Dempsey po povedené kombinaci hvězdných náhradníků Freddyho Adua a Landona Donovana. Američané oplatili Panamě porážku 1:2 ze základní skupiny a ukončili její neporazitelnost na turnaji.

"Ukázali, proč jsou v semifinále, byli skvěle organizovaní. My jsme se ale prosadili kvalitou, i když to nebyl náš nejlepší zápas," řekl Dempsey.

Tým Boba Bradleyho je ve finále soutěže poosmé a bude usilovat o pátý triumf. Finálovému soupeři Mexiku, které současnou podobu šampionátu od roku 1991 ovládlo pětkrát, mají Američané co vracet, protože v minulém ročníku v roce 2009 prohráli zápas o titul drtivě 0:5. O dva roky dříve naopak vyhráli vzájemný finálový duel 2:1.

Mexičané to v semifinále s Hodnurasem také neměli lehké a v normální hrací době dobývali jeho obranu marně. Až první desetiminutovka prodloužení přinesla rozuzlení, poté co Aldo de Nigris hlavou po rohu a hvězda Manchesteru United Javier Hernández z dorážky po další De Nigrisově hlavičce stanovili výsledek. Populární "Chicharito" skóroval na turnaji už posedmé z pěti zápasů.

"Bylo to těžké, Honduras hrál dobře, byl silný a těžko jsme nacházeli prostor," konstatoval mexický trenér José Manuel de la Torre. Jeho tým dohrál posledních pět minut prodloužení v přesilovce, protože soupeř přišel vyloučeného Rogera Espinozu.

Finálový zápas se odehraje v sobotu na stadionu Rose Bowl v Pasadeně.

Fotbalové mistrovství Severní a Střední Ameriky Zlatý pohár v USA - semifinále (Houston):
USA - Panama 1:0 (0:0)
Branka: 76. Dempsey.
Mexiko - Honduras 2:0 po prodl.
Branky: 93. De Nigris, 99. Hernández. ČK: 109. Espinoza (Honduras).

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň