Hlavní obsah

Korupci se snažíme omezit, ale vymýtit ji neumíme, přiznává šéf fotbalu Hašek

Dva roky vlády nad českým fotbalem má za sebou Ivan Hašek.. V ekonomicky i společensky nelehké době řeší složité problémy, včetně korupce, které ho před dvěma roky možná ani nenapadly. Důležitým mezníkem bude nedělní valná hromada, která sice není volební, ale bude řešit významnou změnu stanov a doplnění výkonného výboru i další změny ve fotbale

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf českého fotbalu Ivan Hašek vychází ze strahovského sídla ČMFS.

Článek

Co čekáte od nadcházející valné hromady?

Bude řešit změnu stanov, a také doplnění výkonného výboru až o tři členy. Za zmizelého místopředsedu Miroslava Kříže, odstoupivšího Petra Doležala, což jsou zástupci profesionálního fotbalu. Milan Haškovec, pravomocně odsouzený, byl vyzván, aby odstoupil, pak by se volil nový člen i za něho. Pro úspěch valné hromady bude důležité, jak ji vezme veřejnost. Pokud jednání někdo destabilizuje, pak nás bude vnímat jako spolek, který se neumí dohodnout, což by bylo špatně. Já věřím, že jsme naopak spolek, který umí ukázat jednotu a sílu největšího sportovního svazu u nás.

Na valné hromadě se bude probírat i nově vzniklá Ligová fotbalová asociace, která sdružuje profesionální kluby. Jaký je váš názor na ni a případné osamostatnění Gambrinus ligy?

Jestliže chce mít Gambrinus liga větší samostatnost, neměli bychom tomu bránit. Je však třeba vytvořit jasná pravidla a rámcovou smlouvu o jejím začlenění a spolupráci v rámci svazu, aby tento krok skutečně prospěl profesionálnímu fotbalu. Kluby budou mít nejen významnější zastoupení v některých komisích, ale zejména daleko větší zodpovědnost a bude třeba vytvořit do jisté míry souběžný aparát nebo další funkce pro Ligovou fotbalovou asociaci. Myslím si, že by to fotbalu mělo pomoci.

Šéf fotbalového svazu Ivan Hašek.foto: Právo/Jan Handrejch

Delší čas nepřicházely peníze ze Sazky, daří se je nahradit z jiných zdrojů?

Do budoucnosti skutečně nelze se Sazkou počítat. Na druhou stranu tu je snaha o změnu loterijního zákona, což by mělo fotbalu přinést finanční prostředky, jak je to v Evropě běžné. Sami také musíme hledat zdroje a vytvářet prostředky především pro fungování mládeže a pro lidi, kteří se jí věnují, aby nám mladí od fotbalu neodcházeli. I proto uvažujeme do budoucna o vybírání členských příspěvků a ty bychom pak rozdělovali především mládeži.

Právě mládežnickým reprezentačním týmům se daří. Berete to jako blýskání na lepší časy pro áčko?

Je pravda, že co se týká účastí na velkých mládežnických akcích, jako jsou evropské nebo světové šampionáty, jsme nejúspěšnější zemí v rámci UEFA. To nás těší, ale na druhou stranu jsme nedokázali zužitkovat stříbro z mistrovství světa do dvaceti let v roce 2007. Bohužel velmi málo hráčů se dostalo do áčka, na rozdíl od Argentiny, která s námi byla ve finále. Pozitivně se však projevují změny, jako vytvoření pozice technického ředitele, který koordinuje fungování jednotlivých týmů. Podařilo se také sehnat prostředky na kvalitní trenéry pro reprezentační mládežnické výběry. Tato koncepční práce se vyplácí.

Na určitý, řekněme zdrženlivý pohled na fotbal, ale mají vliv i výsledky reprezentačního áčka. A ty nejsou příliš lichotivé...

Samozřejmě bychom byli raději na prvním místě kvalifikační skupiny před Španělskem, ale pořád máme situaci ve svých rukách. Nebudu tvrdit, že je situace ideální, reprezentace také prochází složitým obdobím a fanoušci vzpomínají na krásné roky minulého desetiletí. Věřím, že když postoupíme na EURO 2012, pohled na fotbal se zlepší.

Hodně se hovoří o uplácení a jiných nešvarech zejména v nižších soutěžích. Má vůbec vedení fotbalu, včetně vás, možnost s tím něco udělat?

Bohužel s korupcí se prakticky denně setkáváme v celé společnosti. Pokud u nás bude takto bujet, pak se nevyhne ani fotbalu, který je součástí společnosti a nefunguje v nějakém vakuu. Tím rozhodně nechci říct, že odevzdaně přihlížíme tomu, co se děje. Naopak děláme spoustu kroků, abychom ji ve fotbale omezili na minimum a maximálně snížili riziko korupčního jednání. Hovořit o škále opatření, od možnosti nahlásit informace o korupci v jakékoliv soutěži, přes zamezení kumulaci funkcí, až po spolupráci se sázkovými kancelářemi, které nám oznamují podezřelé sázky, by zabralo delší čas, ale stojí za to. Byl by ale nesmysl tvrdit, že vymýtíme korupci úplně, to bychom lhali sami sobě.

Fotbal také řeší problém tří klubů, které mají v názvu Bohemians, a také korupční skandál Olomouce. Jak vidíte horizont uzavření a výsledek těchto kauz?

U tří Bohemek to vidím jedině vzájemnou dohodu všech tří subjektů, nezávisle na soudu. Jednání probíhají, sám jsem jich několik absolvoval, a vycítil jsem z nich snahu, najít řešení. Věřím, že rozum zvítězí a dříve či později k dohodě dospějí, ale časový horizont říct neumím. Co se týká kauzy Olomouc, tou se zabývá disciplinární komise, která má naši plnou důvěru. Nepochybuji o tom, že ji vyřeší spravedlivě, jako spoustu složitých případů v minulosti.

Reklama